Hudeyde operasyonu Husileri masaya çekmek için mi?

Hudeyde operasyonu Husileri masaya çekmek için mi?

Cenevre'de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantılarının başarısız olmasının hemen akabinde koalisyon güçlerinin Hudeyde'ye yeniden operasyon başlatması farklı yorumları gündeme getirdi- Bazı Yemenli uzmanlar, operasyonun Husileri barış görüşm

ADEN (AA) - ASIM ABDUSSELAM - Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantılarının başarısız olmasının hemen ardından Hudeyde kentini Husilerden temizlemek için yeniden operasyon başlatması çeşitli yorumlara neden oldu.

Hudeyde'de geçen yıl haziran ayında başlayan ve bir süredir duran operasyon için Cenevre görüşmelerinden sonra yeniden düğmeye basılması, Yemenli uzmanlar tarafından Husileri barış görüşmelerine katılmaya zorlamak amacıyla yapıldığını yorumuna neden oldu. Aksini savunan bazıları ise bunun barış görüşmelerini etkilemeyeceğini belirtti.

Yemen hükümet güçleri, Hudeyde kenti ve limanını Husilerden almak için 13 Haziran'da Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteğiyle operasyon başlattı. Hükümet güçleri, kısa zamanda ilerleme kaydederek, kentteki bazı önemli noktalarda kontrolü sağladı.

Operasyon kapsamında devam eden çatışmalara BM'nin arabuluculuğundaki barış görüşmelerinin önünün açılması amacıyla bir süre ara verildi.

Bu süreçte İsviçre'nin Cenevre kentinde 6 Eylül'de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Husiler, BM'nin heyeti taşıyacak uçak için izin alamaması nedeniyle toplantılara katılamadıklarını ileri sürdü.

Yemen'de meşru hükümete destek veren Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sözcüsü Turki el-Maliki ise Cenevre'deki istişare toplantılarına katılmayan Husileri ciddiyetsizlikle suçladı.

Ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, salı günü Yemen'in batısındaki Hudeyde kentini Husilerden temizlemek için yeniden "geniş çaplı operasyon" başlattı.

- Hudeyde operasyonunun görüşmelere etkisi

Operasyonun Cenevre'deki barış görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından başlaması çeşitli yorumlara neden oldu.

Uzmanlardan bazıları operasyonun Husileri barış görüşmelerine katılmaya zorlamak amacıyla yapıldığını savunurken, bazıları da bunun barış görüşmelerini etkilemeyeceğini belirtti.

İsmini vermek istemeyen Yemenli askeri uzman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meşru ordunun Husilere barış görüşmelerine katılmak için fırsat verdiğini, ancak görüşmelere katılmamalarının ardından bir süredir duran Hudeyde operasyonunun yeniden başladığını belirtti.

Uzman, operasyonun Husileri barış görüşmelerine ön şartsız katılmaya zorlamak için yapıldığını ifade ederek, bu kapsamda ordu güçlerinin kentte daha fazla ilerleme kaydedeceğini ön gördü.

Yemenli siyasi analist ve araştırmacı Abdunnasır el-Mevda ise meşru yönetim ve koalisyon güçlerinin, Hudeyde'deki çatışmaların askeri ve siyasi denklemleri değiştireceği konusundaki düşüncelerinin yanlış olduğunu belirtti.

Husiler'in Hudeyde'de yenilmesinin onları barış görüşmelerinde tavizler vermeye ve koalisyonun şartlarını kabul etmeye zorlayacağı düşüncesinin ortaya atıldığını söyleyen Mevda, bunun boş bir umut olduğunu belirterek, "Husilerin yapısını bilenler, onların Hudeyde'deki kayıplarının, askeri ve siyasi durumlarını pek etkilemeyeceğini bilir." dedi.

Hudeyde'deki askeri operasyonun kolay sonuçlanacağını zannedenlerin yanıldığını ifade eden Mevda, Hudeyde'de operasyonun kolay olmadığını, çok büyük insani felaketlere yol açacağını kaydetti.

Mevda, yeni başlatılan operasyonun sivil kayıplar ve insani boyutuna etkileri bakımından diğerlerine kıyasla en şiddetli çatışma olacağını kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :