Hsyk İle İlgili Yargı Paketi

Hsyk İle İlgili Yargı Paketi

HSYK ile ilgili yargı paketi

- AK Parti Grup Başkanvekili Aydın:

- "Yargıya bir müdahale asla söz konusu değil, çünkü HSYK yargılama yapmıyor"

-"HSYK'nin birçok kararının aslında yargı denetimine girmesini sağlıyoruz. Bilakis yargının önünü açıyoruz"

- "Milletin iradesine karşı girişilen, kalkışılan tüm teşebbüsleri de siyaset yoluyla bertaraf etmemiz lazım. Onun için gerekli düzenlemeler, değişiklikler yapılıyor"

TBMM (AA) - ESİN IŞIK - AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören teklife ilişkin, "Yargıya bir müdahale asla söz konusu değil, çünkü HSYK yargılama yapmıyor" dedi.

Aydın, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, HSYK'nin hakim ve savcıların atama, görevde yükselme, terfi, tayin işlerine bakan bir kurul olduğunu anımsattı.

HSYK ile ilgili düzenlemenin anayasa değişikliğiyle yapılması gerektiği yönünde değerlendirmelerin olduğunu ifade eden Aydın, "Anayasa'da verilen yetkilere, görevlere karışmıyoruz. Anayasanın 159. maddesinin son paragrafı 'birçok husus kanunla düzenlenir' diye yetki vermiş. Biz ona istinaden kanunda bu değişiklikleri yapıyoruz. Bu değişikliklerle aslında hukuk devletine uygun olarak daha önce HSYK'nin yargı denetimi dışına bırakılan birçok kararının yargı denetimine girmesini sağlıyoruz. Bilakis yargının önünü açıyoruz" diye konuştu.

Herkesin görevlerini, yetkilerini anayasadan ve kanundan alması gerektiğini belirten Aydın, HSYK'nin son dönemlerde özellikle adli kolluk yönetmeliğinin iptali noktasında Danıştay'da görülmekte olan bir dava ile ilgili Anayasa'nın 138. maddesine aykırı görüş beyan ettiğini, tamamen haksız, hukuksuz, mesnetsiz ve yok hükmünde olan bir bildiri yayınladığını kaydetti.

Aydın, "Hangi yetkiye dayanarak? Ne anayasada ne kanunda var. Asıl yargıya müdahale odur. HSYK yargıya müdahale etmiştir" dedi.

-"HSYK bir yargı makamı değildir"

Teklifin asla yargıya müdahale anlamına gelmediğini vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

"Zira HSYK bir yargı makamı değildir. Muhakeme yapan bir makam, bir kuruluş değildir. Düzenleyici ve denetleyici bir kuruluştur, bir üst kuruldur, idari bir kuruldur. Bu idari bir kurulken bu sanki yargılama yapıyormuş da buna ilişkin yaptığımız düzenlemeler sanki yargıya müdahaleymiş gibi çok olumsuz bir algı bilinçli olarak empoze edilmeye çalışılıyor. Ben buna katılmıyorum. Tıpkı RTÜK, EPDK gibi düzenleyici, denetleyici üst kurullar gibi idari bir kuruldur. Bu teklifle aslında her kurumun, her kuruluşun ve bu arada HSYK'nin kendi yetki alanına dönmesini sağlıyoruz. Dünyanın birçok ülkesinde HSYK'lar Adalet Bakanlığı'na bağlıdır. HSYK bir yargı makamı değildir. Yargıya bir müdahale asla söz konusu değil, çünkü HSYK yargılama yapmıyor. HSYK'nin birtakım yetki, görev paylaşımında daha işlevsel bir hal alması için, dairelerin görev tanımlamalarında, üye sayılarında birtakım düzenlemeler öngörüyoruz. Daha işlevsel, daha kendi alanına dönük, asıl HSYK'nin yargıya müdahale etmemesi noktasında yapılan birtakım düzenlemelerdir."

Bu yapılanın yargıya müdahale olmadığını yineleyen Aydın, "HSYK'nin özellikle son dönemlerde yetkisini de aşmak suretiyle haksız ve mesnetsiz birtakım işlere kalkışması, karışması...Yolsuzluk adı altında eğer milli iradeye karşı bir girişim söz konusuysa bu nereden gelirse gelsin HSYK'dan da başka bir kuruluştan da gelirse gelsin, o zaman siyaset önlemini almak, gereğini yapmak durumundadır. Siyaset, Meclis milletin temsil makamıdır. Milletin iradesine karşı girişilen, kalkışılan tüm teşebbüsleri de siyaset yoluyla bizim bertaraf etmemiz lazım. Onun için gerekli düzenlemeler, değişiklikler yapılıyor" şeklinde konuştu.

Muhabir: Esin Işık
Yayınlayan: Kudret Topçu

Kaynak:Haber Kaynağı