Hristiyan hacılar İsrail'e kızgın

Hristiyan hacılar İsrail'e kızgın

Hac ibadeti için kiliseye gelen yüzlerce Hristiyan hacı, kilisenin avlusunda bekliyor, ibadetlerini avluda yapmak zorunda kalıyor- Endonezyalı Katolik Yogyakonto:- "Bir din adamı olarak İsrailli yetkililere buraya barış getirmek için geldiğimizi söylemek

KUDÜS (AA) - TURGUT ALP BOYRAZ - ESAT FIRAT - Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi, İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesinin kentteki kiliseleri vergiye bağlama kararına tepki amacıyla üç gün önce ibadete kapatılınca hac için kutsal şehre gelen binlerce Hristiyan mağdur oldu.

Hristiyanların en kutsal mekanlarından biri olan kilisenin kapısında AA muhabirine konuşan hacılar, yaşadıkları hayal kırıklığını ve İsrail'in bu kararına olan öfkelerini dile getirdi.

Endonezya'dan gelen Katolik rahip Indra Yogyakonto, bu hayal kırıklığını yaşayan binlerce hacıdan biri.

Kıyamet Kilisesi'nin kapalı olan kapısında bekleyen Yogyakonto, Kudüs'e gelirken kendileri için en kutsal mekan olan bu kilisesinin zeminine dokunmayı hayal ettiğini ancak görmenin bile nasip olmadığını söyledi.

Müslüman bir ülke olan Endonezya'da kiliselerin vergiden muaf olduğunu ve hatta hükümetin İncil basımı ile kilise yapımına mali destek bile sağladığını ifade eden Yogyakonto, İsrailli belediyenin bu kararından dolayı büyük hayal kırgınlığı yaşadığını ve kızgın olduğunu dile getirdi.

Endonezya'dan Kudüs'e gelmenin hem mali hem de fiziksel olarak son derece zor olduğunu belirten Yogyakonto, uzun zamandır bu hac ziyareti için hazırlandığını kaydetti.

İsrail otoritelerinin neden böyle bir karar aldığını anlayamadığını belirten Yogyakonto, "Bir din adamı olarak İsrailli yetkililere buraya barış getirmek için geldiğimizi söylemek ve üç dinin tanrısına özgürce ibadet edebilmemiz için bu kararlarından bir an önce vazgeçmelerini talep ediyorum." diye konuştu.

- 12 yaşındaki oğluyla kilisenin kapısında kaldı

Kilisenin kapısında hayal kırıklığı içerisinde bekleyen Hristiyan hacılardan biri de on iki yaşındaki oğluyla birlikte hac ibadeti için gelen Francois Thierry-mieg isimli Fransız vatandaşı.

Diğer binlerce Hristiyan hacı gibi kendisinin de hayal kırıklığı içerisinde olduğunu ifade eden Thierry-mieg, buna sebep olan İsrail'e bağlı Kudüs belediyesine de öfkeli olduğunu vurguladı.

Oğluyla birlikte Fransa'dan kalkarak bu kiliseyi görmeye geldiklerini ve buranın Hristiyanlar için çok önemli bir mekan olduğunu kaydeden Thierry-mieg, "Oğlum da ben de son derece üzgün ve öfkeliyiz. Burası Hristiyanlar için en kutsal mekan. Belediye bu kararından vazgeçmeli ve kutsal mekanlara saygı göstermeli." dedi.

- Kilisenin anahtarını bulunduran Müslüman aileden tepki

Kıyamet Kilisesi'nin anahtarını asırlardır ellerinde bulunduran iki Müslüman aileden Cudeh ailesi mensubu Edip Cevat Cudeh El-Hüseyni de, kiliselerin İsrail yönetimine vergi ödemek zorunda bırakılmasının tüm ülkeler tarafından kabul edilen ve 1952'den bu yana var olan mevcut statükonun çiğnenmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Kıyamet Kilisesi'nin kapatılmasının üzerinden üç gün geçtiğini belirten Hüseyni, söz konusu durumun İsrail'in "zalimane" tasarruflarının sonucu olduğunu kaydetti.

- "Osmanlı'nın kurduğu statüko çiğneniyor"

Sultan Abdülhamid'in emriyle hazırlanan fermanla Kudüs'teki Müslüman ve Hristiyanlara ait kutsal mekanların vergiden muaf tutulduğunu belirten Hüseyni, İsrailli belediyenin bu kararına kadar da bu muafiyetin korunduğunu ifade etti.

İsrail'in vergi talebi karşısında şaşkınlık içerisinde olduklarını dile getiren Hüseyni, 1990 yılında da fanatik Yahudilerin, Kıyamet kilisesinin karşısındaki Vaftizci Yuhanna Manastırı'nı işgal ettiğini ve bu işgali protesto için Kıyamet Kilisesi'nin 48 saatliğine kapalı kaldığını hatırlattı.

İsrail'in her vesileyle mevcut "statükoya dokunmayacağını" söylemesine rağmen Kudüs Belediyesinin kiliseleri vergiye bağlamasının bu söylemle çeliştiğine işaret eden Hüseyni, İsrail makamlarını bu plandan derhal vazgeçmeye çağırdı.

İsrail'e bağlı Kudüs Belediyesi, daha önce yaptığı açıklamada, kentteki kilise ve bu kiliselere ait gayrimenkulleri vergilendirme niyeti olduğunu açıklamıştı. Belediye, 882 kilise mülkünü vergiye bağlayacağını, yıllardır süregelen "vergiden muaf olma" durumunu kaldıracağını ve vergisi ödenmeyen mülklere el konulacağını beyan etmişti.

Kentteki yaklaşık 300 bin Filistinli nüfusun 10 ila 12 binini Hristiyan Araplar oluşturuyor.

Hristiyan dünyasının en kutsal mekanı sayılan Kudüs'teki Kıyamet Kilisesi de (Kutsal Kabir-Yeniden Diriliş), İsrail'e bağlı belediyenin kentteki kiliseleri vergiye bağlama planına itiraz amacıyla ibadete ve ziyarete kapatılmıştı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :