Hrant Dink cinayeti davası

Hrant Dink cinayeti davası

Duruşmada, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı sanık Engin Dinç, çapraz sorgusunda, ''İstihbarat Daire Başkanlığında (İDB) FETÖ yapılmasının gerçekleştirdiği tahribat öyle büyük ki aradığımız birçok evra

İSTANBUL (AA) - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 2'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davada, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı sanık Engin Dinç, çapraz sorgusunda, ''İstihbarat Daire Başkanlığında (İDB) FETÖ yapılmasının gerçekleştirdiği tahribat öyle büyük ki aradığımız birçok evrakı bulamıyoruz. Personelin yüzde 90'ı değişti. Daha yeni yeni toparlanıyoruz.'' dedi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmanın öğlenden sonraki bölümü, sanık Engin Dinç'in çapraz sorgusuyla sürüyor.

Bir sanık avukatının, "Erhan Tuncel ile makamınızda görüşmenizin hata olduğunu düşünüyor musunuz? Burada yargılanan polisler bunun teamüllere aykırı olduğunu söylüyor" sorusu üzerine Dinç, "Bizim sorgulayıcı olmamızda nasıl bir beis var? Ben bunu söyleyen istihbaratçı arkadaşların deneyimlerini sorgularım. Arkadaşlarım Erhan Tuncel'in görüşmek istemediğini söyledi. Ben de 'İlişkiyi devam ettirmek lazım, hassas olun, getirdiği bilgiler önemli ve hayati olabilir' dedim. Tıkanıklığı gidermek için Erhan Tuncel'i çağırdım ve görüşme gerçekleşti. Burada önemli olan bilgi akışının kesilmemesiydi' " yanıtını verdi.

Dink ailesi avukatlarından Bahri Belen, "Görevden alınmanızın bu dava ile ilgisi var mı? Sizi görevden alan hangi kurum?" diye sorduğu Dinç, "Görevden alınmayı hazmedemedim. Gittim sordum. 'Başka arkadaşla çalışmak istiyoruz' dediler. Aradan yıllar geçti. Cinayetten sonra bu işten menfaati olan başka grupların da olduğunu düşünüyorum. Her şeyi açık açık söyleyemiyorum. Verdiğim cevaplara dikkat etmek zorundayım. Burada Engin Dinç olarak yargılanıyorum ama basına İstihbarat Daire Başkanı şeklinde yansıyor." karşılığını verdi.

Sanık Faruk Sarı'nın avukatı da ''Sanık, görevde kalması halinde Dink cinayetini engelleyebileceğini söyledi. Suruç ve Ankara katliamları gerçekleşti. IŞİD'in merkezinin Adıyaman olduğu biliniyor. Burada da herhangi bir şey yapılmadı" şeklinde ifade etmesi üzerine Dinç, "Devletin istihbarat birimleri bilerek ve isteyerek hiçbir şekilde bir eyleme göz yummaz. Devletin kurumlarını zan altında bırakamazsınız. Suruç, Ankara olayı bilerek isteyerek engellenmemiş değil." diyerek tepki gösterdi.

Cinayet öncesinde hazırlanan raporların da yer aldığı sabit disklerin silindiğine ilişkin soruya da cevap veren sanık Dinç, İstihbarat Daire Başkanlığı arşivindeki tüm harddisklerin imajının alınması talimatını verdiğini belirterek, tüm harddisklerin tek tek imajının alındığını bir şey varsa mutlaka çıkacağını söyledi.

Tutuklu sanıklardan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç'e soru sormak için söz alarak, "Mahkeme salonunu ilk kez burada öğrendim. Soruşturmanın padişahı savcı, kovuşturmanın padişahı ise savunmadır" demesi üzerine Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, "Kral deniyor" dedi. Başkanın bu sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

-''İstihbarat savaşları''

Sanık Yılmazer, "Benim ile ilgili gizli ibareli belge bir gazetede yayınlanıyor. Bu evrak gizlilik ibareli bir evrak. Bununla ilgili bir soruşturma başlattı mı?" demesi üzerine Engin Dinç de "Belgeyi versin araştıralım Hakim Bey" dedi. Mahkeme Başkanı Rüzgar da "Bu istihbarat savaşları gibi oldu. Biz burada sanık ve taraf avukatlarına savunma yapmaları imkanı sağlıyoruz, onu yapıyoruz." dedi.

Sanık Yılmazer, Dink cinayetiyle ilgili aleyhinde medyada propaganda yapıldığını, burada olmamın tek sebebinin 12 Şubat 2006 tarihli F4 raporu olduğunu iddia ederek, illegal olduğu iddia edilen ''C5 Büro''nun kuruluşu ile ilgili istihbarat dairesinden farklı cevaplar verildiğini ve bunun Dinç'e sorulmasını talep etti.

Engin Dinç de "Bu şahsın kendi iddiasıdır varsa iddiası ispatlasın" diye cevap verdi.

Sanık Yılmazer'in soru sorduğu sırada araya giren Engin Dinç, "Kendisi soru sormaktan çok suçlamalarda bulunuyor" demesi üzerine Yılmazer de "Trabzon'da yapılmamış işlemin ceremesini bana yüklenmiş. Savunmamda uzun uzun anlatacağım. Suçlama yöneltmiyoruz. Yalan yanlış olan ancak doğru gibi varsayılan bilgilerin gerçekliğini ortaya çıkarılmasını istiyorum." dedi.

-''Patates hat''

İsithbarat Dairesi Başkanlığı C Bürosu ile ilgili bir evrakı sorması üzerine sanık Engin Dinç, "İstihbarat Daire Başkanlığında (İDB) FETÖ yapılmasının gerçekleştirdiği tahribat öyle büyük ki aradığımız birçok evrakı bulamıyoruz. Personelin yüzde 90'ı değişti. Daha yeni yeni toparlanıyoruz. FETÖ ile ilgili mücadelemizde bile en mahrem bilgilerimiz sızdırılıyor. Benimle ilgili FETÖ yanlısı haber sitelerinde aleyhimde haberler yapılıyor." diye konuştu.

Sanık Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç'e cinayet öncesi ve sonrası yaptığı telefon görüşmelerini sordu. Bunun üzerine sanık Dinç "Kendi tayinini yapamayan bir emniyet müdürünün, cinayetle ilgili İstanbul ve Trabzon'u yönettiğimi iddia ediyor. Böyle süper yetkili şube müdürü var mı? Cinayetle ilgili tanıdığım polisleri aradım. Yaptığım görüşmeler resmi hattandır. Neden patates hatları söylemiyor, kendisi ve başkalarının kullandığı... Şimdiye kadar şerefimle ve namusumla çalıştım. Kurumsal olarak bir yere ait olmadığımızdan oradan oraya sürüldük." ifadelerini kullandı.

Duruşma, Engin Dinç'in çapraz sorgusuyla sürüyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :