Hrant Dink cinayeti davası

Hrant Dink cinayeti davası

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan, daha önce Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan sanıklar Engin Dinç, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Mehmet Uçar'

İSTANBUL (AA) - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 35 kişinin yargılandığı davada, mahkeme, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan, daha önce Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan sanıklar Engin Dinç, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu, Özkan Mumcu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Mehmet Uçar'ın telefonlarının önleme dinlemesi kapsamında dinlenilip dinlenilmediğinin bildirilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, başka suçtan tutuklu sanıklardan dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mehmet Uçar'ın Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunması alındı.

Trabzon'da 2006'da göreve başladıktan sonra İstihbarat C Şube Müdürlüğüne geçtiğini, eğitim aldığını ve zamanının çoğunu büroda geçirdiğini belirten Uçar, yardımcı istihbarat elemanı olan davanın sanıklarından Erhan Tuncel'in fotoğrafının kendisine gösterildiğini ve Tuncel ile yapılan görüşmeye bir kez katıldığını söyledi. Sanık Uçar, "Cinayetle ilgili bilgi sahibi değilim." dedi.

Duruşmada başka suçtan tutuklu Hamdi Egbatan'ın savunması da, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS'le alındı. Egbatan, örgütle bir alakasının olmadığını savunarak suçlamaları reddetti.

Savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarının taleplerini aldı.


- Dört sanık hakkında yakalama emri

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’in, kuvvetli suç şüphesini gösteren somut kanıtlar bulunması, isnat edilen suçların katalog suçlardan olması, kaçma şüphesinin varlığı ve tutuklama tedbirinin ölçülü sayılması gerekçeleriyle bu hallerinin devamına hükmetti.

Heyet, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığına yazı yazılarak, daha önce Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde çalışan sanıklar Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, Trabzon Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu ve komiser Özkan Mumcu ile polis memurları Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Mehmet Uçar'ın, kullandıkları telefon hatlarının önleme dinlemesi kapsamında dinlenilip dinlenilmediğinin bildirilmesi, bu şekilde karar alınmışsa buna dair kararın ve talep yazısının örneklerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesini kararlaştırdı.

Sanıklardan Ömer Faruk Kartan, Serkan Şahan, Mehmet Akif Yılmaz ve Yılmaz Angın'ın duruşmaya gelmedikleri ve haklarında başkaca soruşturma ya da davalar nedeniyle yakalama emirlerinin bulunduğunu gözeten heyet, bu sanıklar hakkında yakalama emri düzenlenmesine hükmetti.

Savunması alınan sanıklardan Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya'nın duruşmalara gelme zorunluluğunun kaldırılan heyet, firari sanıklar Ahmet İskender, Coşgun Çakar ve Yunus Yazar hakkındaki yakalama emirlerinin devamını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, bundan sonraki celselerde sırasıyla sanıklar Engin Dinç, Faruk Sarı, Hasan Durmuşoğlu ve Ahmet İlhan Güler’in sorgusunun yapılacağını da karara bağlayarak duruşmayı, sıralı olarak 10, 11, 13 ve 14 Ekim tarihlerine erteledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :