Hrant Dink cinayeti davası

Hrant Dink cinayeti davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Coşgun Çakar ve Ali Fuat Yılmazer ile ana dava dosyası sanıklarının da aralarında bulunduğu 34 sanığın yargılandığı dava yarına

İSTANBUL (AA) - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin eski Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, İstihbarat Daire Başkanlığı Personel Şube Müdürü Coşgun Çakar ve İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile Yargıtay'ın bozduğu ana davanın 8 sanığının da aralarında bulunduğu 34 sanığın yargılandığı dava yarına ertelendi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmada söz alan sanıklardan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ve polis memuru Mehmet Uçar'ın avukatları, memur olan müvekkilleriyle ilgili soruşturma izni alınmadığını belirterek, müvekkilleri yönünden davanın ortadan kaldırılmasını talep etti.

Cerrah'ın avukatı Mehmet Köksal ayrıca, yetki ve açılma usulü ile ilgili davanın iki ön şartının oluşmadığını öne sürerek, müvekkili yönünden dava dosyasının ayrılarak Yargıtay'ın ilgili dairesine gönderilmesine karar verilmesini istedi.

Taleplerle ilgili ara verdiği duruşmayı yeniden başlatan mahkeme heyeti, "davanın ortadan kaldırılması" taleplerini, isnat edilen suçların "terör örgütü" suçları kapsamında olduğu, izin almayı gerektirmediği ve soruşturmanın genel soruşturma kapsamında yürütüldüğü gerekçeleriyle reddetti.

Heyet, sanık Cerrah'ın vali statüsünde olduğu için davasının ayrılarak Yargıtay'ın ilgili birimine gönderilmesi talebini de, Cerrah'ın suç döneminde vali değil, İstanbul Emniyet Müdürü olduğu gerekçesiyle kabul etmedi.

Söz alan sanıklardan Yasin Hayal, duruşmalara gelip gitmesinin kendisi için zorluk teşkil ettiğini belirterek, duruşmalara tutuklu bulunduğu cezaevinden Sesli Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla uzaktan katılmak istediğini bildirdi.


- Özkılınç hakkındaki dava ana davayla birleşti

Bu arada, Ordu Vali Yardımcısı eski Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç hakkında, Dink'in öldürülmesinde sorumluluğu olan kamu görevlileriyle ilgili teftiş raporlarında, Dink'in "mutlak suretle öldürüleceği" bilgisi yer alan F3 - F4 raporlarını bilinçli kullanmadığı ve FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda hareket ettiği iddiasıyla açılan ve birleştirilme talebiyle bu mahkemeye gönderilen dava dosyasının bu dava dosyasıyla birleştirildiği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen Özkılınç'ın dosyasının da birleştirilmesiyle davadaki sanık sayısı 35'e çıkmış oldu.

Duruşmada 168 sayfalık iddianamenin okunmasına geçildi. İddianamenin 65 sayfalık bölümünün okunmasının ardından ara veren mahkeme heyeti, okuma işlemine devam etmek üzere duruşmayı yarına erteledi.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :