Höşmerim’in kraliçesi Dergâh Otel’de

Höşmerim’in kraliçesi Dergâh Otel’de

Mevlana Manzaralı Dergâh Otel’in57 yaşındaki aşçısı Zahire Dönmez’in höşmerimi dillere destan olarak otel müşterilerinden tam not alıyor

Evde yaptığı yemek ve tatlılarda dikkat çekince çalışmaya karar veren ve kısa süre içinde marifetleriyle ün salan Zahire Dönmez, beş yıldır Dergah Otel’de birbirinden güzel yemekler yaparak müşterilerin beğenisini kazanıyor. Bundan 20 yıl evvel çalışmaya karar verdiğinde Konya’nın meşhur lokantalarından birinde aşçılığa başlayıp aynı işyerinde 15 yıl çalışan Dönmez, yeteneklerini her geçen gün geliştirerek Konya’nın ünlü aşçıları arasına girdi. Dergâh Otel’de yaptığı yemekler ve tatlılarla oteldeki misafirlerin de dikkatini çeken Zahire Dönmez, yaptığı Höşmerim Tatlısı’yla bir anda Höşmerim’in kraliçesi oldu.

hosmerim--(3).jpg

MARİFET, ‘SEVGİ’ KATMADA

Höşmerim yapımındaki lezzeti açıklayan Zahire Dönmez, “Höşmerim, lezzetli olması için sıvı kaymakla yapılır. Daha sonra Höşmerim’in unuda ayrı olur. Bunu da höşmerim ununu bilen uncudan alınması gerekiyor. höşmerim tatlısını yapmaya başladığımda kendimin belirlediği ölçülerim oluyor. Sıvı kaymakla birlikte unu belirli bir kıvama gelene kadar karıştırıyorum. Önceden aldığım doğal süt ve şekeri karıştırıp hepsini birlikte karıştırıyorum. Ardından yaptığım karışım pembeleşene kadar pişiriyorum. Burada karışımı yaparken ölçüler ve pişirmedeki zaman çok önemli. Daha sonra ortaya çıkan Höşmerim tatlısı yaptığım tatlılar arasında en beğenilen ve lezzetlisi oldu. Höşmerimi seven kim varsa tarifini aldı. Fakat aynısını asla yapamadı. Güzel bir höşmerim yapacaksan ilk başta ona sevgini vereceksin” dedi.

LEZZETLERİN ÜNÜ HERKESİ ETKİLEDİ

İki çocuk annesi olan Zahire Dönmez, yayla, bamya ve arabaşı çorbalarıyla da ün salmış durumda. Aşçı Zahire Dönmez, bunların yanında ekmek sarması, saç kavurması, alinazik ve sebzeli patlıcan közleme yemeklerindeki lezzet ustalığıyla, ünlü aşçılara taş çıkardı. Yaptığı yemeklerdeki lezzetinde her gün kendisini geliştiren Zahire ustanın yaprak sarma ve su böreği yemeklerindeki marifeti de kısa sürede ün saldı. Zahire ustanın yaptığı birbirinden lezzetli yemekler, ünlü gurmelerin de dikkatini çekti. Yemeklerindeki lezzetin eşsiz olduğunu ilk defa oğlu tarafından fark edildiğini söyleyen Zahire Usta, birçok gurmenin de yemeklerini tatmak için Dergah Otel’i ziyaret ettiği bilgisini verdi. Hayatında en çok yemek yapmayı sevdiğini söyleyen Dönmez, “Çocukluğumdan bu yana en sevdiğim iş yemek ve tatlı yapmak. Herhangi bir yemek yapmaya başladığımda bunun en iyisi olması için tüm hünerlerimi katarım. Bir yemeğin en iyi şekilde lezzetli olması tamamen yaptığım işe konsantre olurum ve Tüm sevgimi de katmaya özen gösteririm. Tüm hazırlıklarımdan sonra yemekte kullanacağım malzemelerin doğal olmasına dikkat ederim. Daha sonra kendi kararımda malzemeleri yemeklere katarım. Yemek yapmaya başlayıp servis edene kadar o yemeğe büyük bir aşkla bakarım. Her yemeğime ayrı bir özen ve sevgi katarım. Aynı yemeği ikinci kez yaptığımda bir önceki aşkımdan daha fazlası meydana gelir ve her yemeğim bir öncekinden daha güzel olur” dedi. Servet R. Çolak-Memleket