"Hoşgörü Kenti"nin yeni müzesi

"Hoşgörü Kenti"nin yeni müzesi

Hatay'da Turizm Haftası etkinliklerinin kapanış kokteyli, mozaik sergileme alanıyla dünyanın en büyük müzesi olma özelliğini taşıdığı bildirilen Arkeoloji Müzesi'nde yapıldı

HATAY (AA) - Turizm Haftası etkinliklerinin kapanış kokteyli, eserleri yerleştirme çalışmaları devam eden ve mozaik sergileme alanıyla dünyanın en büyük müzesi olma özelliğini taşıdığı bildirilen Hatay Arkeoloji Müzesi'nde yapıldı.

Eski Arkeoloji Müzesi'ndeki eserlerin büyük kısmının taşındığı ve yerleştirildiği, Üçağız Mağarası ile Tell Tayinat ve Aççana höyüklerinin benzerlerinin yapıldığı müzedeki tamamlanan bölümler konuklara gezdirildi. Müzede, milattan önce 45 bin yılından günümüze kadar yaşanan değişim teknoloji kullanımıyla ziyarete gelenlere anlatıldı.

Hatay'daki Tayinat Höyüğü'nde 2012 yılında Toronto Üniversitesi'nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında bulunan, bir elinde mızrak bir elinde başak tutan ve M.Ö  9. yüzyılda Tayinat'ta hüküm süren Kral Suppiluliuma'ya ait 1,5 metre yüksekliğindeki heykel ziyaretçilerden büyük beğeni topladı

Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel birtakım bileklikler olan heykel, gözlerinin belirginliğiyle de görenleri şaşırtıyor.

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, etkinliğe katılanlarla müzedeki tamamlanan bölümleri gezerek, eserlerle ve yapılan çalışmalarla ilgili Hatay Arkeoloji Müzesi teşhir ve tanzim işinden sorumlu restoratör Celalettin Küçük'ten bilgi aldı.

- 5 bin metrekarelik mozaik sergileme alanı

Vali Lekesiz, müzedeki bazı bölümlerdeki incelemelerinin ardından yaptığı konuşmada, eski müzede yer darlığı nedeniyle eserlerin bir kısmının sergilenebildiğini kaydetti.

Müzenin yüzde 65'inin tamamlanarak hazır hale geldiğini vurgulayan Lekesiz, buranın mozaik sergilenme alanının büyüklüğü açısından dünyanın en büyük mozaik müzesi olacağını söyledi. Mozaiklerin bir kısmının da uygun olmayan şartlarda depolarda muhafaza edildiğini aktaran Lekesiz, " Bu müzemizde bugün itibariyle dünyanın en büyük mozaik sergileme kapasitesi alanı oluşacak. 5 bin metrekare mozaik sergileme alanı oluşacak. Şu an aşağı yukarı 971 metre kare mozaik sergileniyor. Ayrıca, eski müzemizde olanlar, depolardakiler ve toprak altındakiler de çıkarılarak sergilenecek" diye konuştu.

Lekesiz, bu müzenin sadece ilin değil Türkiye'nin turizm ve kültürel değerini artıracağını da sözlerine ekledi.

Müze Müdürü Nilüfer Sezgin de sergilenecek eserler içerisinde şimdiye kadar hiç görülmeyenlerin çoğunlukta olduğunu söyledi.

Henüz eserlerin hepsinin taşınmadığını, işlemlerin devam ettiğini ifade eden Sezgin, "Şu anda halihazırda teşhirini tamamladığımız 971 metrekare mozağimiz var. Bir önceki müzemizde 800 metrekareydi. Müzemiz tamamlandığında belki 5 bin metrekarelere çıkacak mozaik sergilemesini düşünüyoruz" dedi. 

Müzedeki gezinin ardından katılımcılar üç semavi dinin temsilcilerinden oluşan Antakya Medeniyetler Korusu'nun konserini izledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı