Hong Kong’taki Baş Yöneticilik seçimi

Hong Kong’taki Baş Yöneticilik seçimi

Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi:- "Baş Yöneticilik seçiminin adil bir şekilde yapıldı”- Hong Kong seçimin galibi Lam:- "Hong Kong’un çıkarlarını Pekin yönetimi karşısında savunmak için her hangi bir korkum yok, ancak Baş Yönetici olarak

HONG KONG (AA) - Hong Kong Özel İdari Bölgesi'ndeki Baş Yöneticilik seçimin galibi Pekin hükümeti yanlısı Carrie Lam, toplumda birliği sağlamanın öncelikli konular arasında yer aldığını söyledi.

Carrie Lam, Hong Kong Sergi ve Fuar Merkezi’nde yapılan Baş Yöneticilik seçimi sonrası yaptığı konuşmada, "Hong Kong bizim evimiz, ayrılıkçı düşünce ve biriken çok sayıda sorun var.” dedi.

Lam, bölgede parçalanmışlıkları ve kırılganlıkları iyileştirmek ve toplumda birliği sağlamak için çalışacağını belirtti.

Özel İdari Bölge için daha fazla demokrasi istediğini ve Hong Kong'un, Pekin yönetimi karşısında çıkarlarını savunmak için her hangi bir korkusu olmadığını vurgulayan Lam, ancak Baş Yönetici olarak takip etmesi gereken bazı protokoller olduğunu söyledi.

Hong Kong Baş Yöneticilik seçimini 777 oyla kazanan Lam, daha kolay konuları hallederek icraatlarına başlamayı öngördüğünü kaydetti.

İngiltere tarafından Pekin yönetimine 1997’de devredilen Hong Kong’ta, Çin, "Tek Ülke İki Sistem” politikasını savunuyor.

- "Seçimler adil şekilde yapıldı"

Şinhua ajansının haberine göre, Çin Devlet Konseyi Hong Kong ve Makao İşleri Ofisi’nden, Lam’ın kazanmasına ilişkin yapılan açıklamada, Baş Yöneticilik seçiminin adil bir şekilde yapıldığı savunuldu.

Nüfusu 7 milyon 385 bini bulan Hong Kong’ta, Baş Yöneticilik adayları, kademeli seçim sistemi yoluyla meslek gruplarından kayıtlı oy kullanma hakkına sahip 246 bin kişinin seçtiği bin 194 delege tarafından oylanıyor.

Açıklamada, seçimde, Hong Kong Anayasası’nın Baş Yöneticilik seçimlerine ilişkin maddelerinin ve Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi’nin ilgili kararlarının sıkı bir şekilde gözetildiği kaydedildi.

Yeni lider Lam’ın, Pekin yönetimi tarafından liderlik için konulan standartları karşıladığına işaret edilen açıklamada, bundan sonra atama sürecinin takip edileceği ifade edildi.

Çin, Özel İdari Bölge’de Baş Yöneticilik adaylarının, Pekin yönetimin güveninin kazanması şartını öne sürüyor.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :