Hollande, Ruhani ile telefonda görüştü

Hollande, Ruhani ile telefonda görüştü

Fransa ve İran iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme kararı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda görüş birliğine vardı. 

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Hollande ve Ruhani'nin bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Açıklamada, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius'un 29 Temmuz'da İran'a yapacağı resmi ziyaretin bu hedefin gerçekleştirilmesi konusunda bir başlangıç olacağı kaydedildi. 

Hollande, görüşmede ayrıca İran'ın Ortadoğu'daki krizlerin çözümüne olumlu katkı vermesini arzu ettiğini belirtti. İki lider ayrıca Viyana'daki görüşmelerin başarılı ile sonuçlanmasından duydukların memnuniyeti dile getirdi.

Fabius, Viyana'da İran ile varılan nükleer müzakereler sonrasında İranlı mevkidaşı Cevad Zarif'in kendisini bir süredir İran'a davet ettiğini söylemiş ve "Nihayet İran'a gidiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de beraberindeki heyetle pazar günü Tahran'a gitmiş ve İran-Almanya Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na katılmıştı.

İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya arasında Viyana'da süren nükleer müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmıştı. BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oybirliği ile kabul etmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı