Hollandalı hırsızlar!

Artvin merkeze bağlı Kafkasör Yaylası mevkiinden topladıkları yaklaşık 5 bin adet endemik bitkiyi Hollanda’ya götürmeye çalışan yabancı uyruklu iki kişi, Kapıkule Sınır Kapısı’nda geçtiğimiz günlerde yakalandı.

Tesadüfen Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrencileri, Kafkasör Yaylası’ndaki gezileri sırasında ormanlık alanda durumlarından şüphelendikleri yabancı uyruklu iki kişi görüyorlar.

İhbar üzerine de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri, Hollanda uyruklu oldukları tespit ettikleri iki kişiyi şehir merkezine götürürler. Doğanın korunması konusunda yasal uyarılarda bulunurlar salıverirler ve bu Hollandalı iki kişiyi, daha sonra ekiplerce takibe alırlar.

Zanlıların araçlarıyla ilgili bilgiyi Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile gümrük kapılarına bildiren görevlilerimiz bu uyarılarının ardından, söz konusu kişilerin, kullandıkları Hollanda plakalı araçla Kapıkule Sınır Kapısı’ndan çıkmaya çalışırken Artvin’den toplandıkları belirlenen çeşitli türlerde yaklaşık 5 bin adet endemik bitkiyle yakalarlar. Zanlılar tabi ki gözaltına alındı. Şimdi sevgili okurlar sadece bu kadar mı?

KELEBEK VE BÖCEK KAÇAKÇILIĞI DA YAPMADILARMI?

"Almanya ve Fransa’dan gelen iki turist kafilesinin de arazide örnekler topladığı tespit edilmişti ancak olay yerinden kaçmışlardı. İvedi yapılması gereken ise, güvenlik birimlerine, köy muhtarlıklarına ve vatandaşlara özellikle o bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza biyokaçakçılığın önlenmesi konusunda eğitim verilmesi, Devlet destekli biyo kaçakçılık müfettişleri görevlendirilmeli diye düşünüyorum.

"Türkiye’mizde özellikle endemik özelliği arz eden bitkilerin yoğun bulunduğu bölgelere yabancı turistlerin akın ettiği gözleniyor. Fotoğraf çekme amacı dışında bitkileri toplayarak yurt dışına çıkarmak isteyenlere de fırsat verilmemesi gerekiyor. 2007’de Makedonya uyruklu kişi veya kişiler Artvin’de topladığı bin 450 kelebek, 2008’de Alman uyruklu kişi ise Artvin’de topladığı 350 adet çeşitli türde böceği yurt dışına çıkarırken İpsala ve Kapıkule gümrük kapılarında yakalanmışlardı hatırlarsanız.

Annem Konya/Ereğli/Ayrancı/ Divle köyünden, gerçi şimdi Karaman’ın Ayrancı ilçesine bağlandı ama yine de Divleliler Ereğlilidir. Her neyse Divle peyniri doğal bir yer altı mağarasında yazın ve kışın aynı hava sıcaklığında bulunan bir ortamda, Tam yağlı Koyun Tulumları, Koyun peynirleri, Koyunun kendi derisinde Ekim ayına kadar olgunlaşırlar. Muhtar herkesin tulumunu etiketler tartar ve obruğa indirir. Ekim ayının başı gibi, Ekin ayının 15’ine kadar Hollanda’dan gelen Hollandalı plakalı tırlara yüklenirler ve peynirimizi alır giderler.  Geriye kalanları da bizler kilosunu 18 TL den yeriz. Meşhur DİVLE Peyniri. Hollandalı arkadaşlarda bizlerin yetiştirdiği peynirleri kendi peynirleriymiş gibi satarlar. İşte bu kadar. Saygılarımla.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum