"Hocalı Soykırımı Çocukların Gözü ile" sergisi açıldı

"Hocalı Soykırımı Çocukların Gözü ile" sergisi açıldı

Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından Deniz Müzesi'nde düzenlenen sergi, 26 Şubat'a kadar gezilebilecek

İSTANBUL (AA) - Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosluğu tarafından "Hocalı Soykırımı"nın 25. yıl dönümü anısına Deniz Müzesi'nde düzenlenen "Hocalı Soykırımı Çocukların Gözü ile" sergisi açıldı.

Serginin açılışına İstanbul Valisi Vasip Şahin, Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Mesim Hacıyev ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Musa Avsever katıldı.

Vali Şahin, burada yaptığı konuşmada, Anadolu ve Azerbaycan coğrafyasının tarihin her döneminde çeşitli sıkıntılarla karşılaştığını ve saldırılarla rahatsız edilmeye çalışıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bunlar, maalesef son yüzyılda soykırım seviyesine ulaşmıştır. Ne acıdır ki soykırımla, her türlü zulümle, saldırıyla muhatap olan ülke ve ülkenin insanları aynı zamanda soykırımla suçlanma bahtsızlığına uğramıştır. Azerbaycan'la biz tek milletiz, iki devletiz. Bizim tarihimizde hiçbir zaman soykırım olmamıştır; aman dileyene, zayıfa, güçsüze hiçbir zaman el kalkmamıştır. Tarih boyunca savaşı bile adaletli yapan, savaşın bile kurallarına riayet eden millet olarak hep anıldık ama böyle bir bühtanla karşılaşmak maalesef bize hem acı veriyor hem de şunu gösteriyor. Suçluluk psikolojisiyle kendi yaptıkları birtakım katliamların, birtakım soykırımların ortaya çıkmaması için karşı tarafa, masum kişi ya da milletlere bu suçu iftira şeklinde yöneltiyorlar. Bu millet bunu hiçbir zaman hak etmediği gibi bu dönemde de hak etmemiştir."

"Hocalı Soykırımı"nı yaşamış çocukların resimlerinin İstanbul'da sergilenmesinden dolayı teşekkürlerini ileten Şahin, "Bu olayların, en azından millet olma bilinci ve geleceğe dair düşüncelerimizi oluştururken bir daha aynı sıkıntılara duçar olmama, aynı oyunlara gelmeme adına gençlerimize de ibret vesilesi olarak sergilenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sürekli bir yarayı kanatmak ve kanayan yarayı artırmak gibi bir düşüncemiz olamaz. Mutlaka bunlar tarihin değerlendirmesine tabi tutulacaktır. Bu millet, Azerbaycanıyla Türkiyesiyle bu iki devlet, kendine yapılanları da hiçbir zaman unutmayacaktır, hem dostluk hem düşmanlık ve kötü niyet anlamında." diye konuştu.

Mesim Hacıyev de "Hocalı Soykırımı"na ilişkin bilgi verdiği konuşmasında, her yıl gerçekleştirilen anma etkinliklerinden ve verilen destekten dolayı Türkiye'ye teşekkürlerini sundu.

Hacıyev, sergide yer alan resimlerin 59'unun "Hocalı Soykırımı"nın yaşandığı dönemde büyümekte olan çocukların, diğerlerinin ise benzeri yaş grubundaki çocukların "Hocalı Soykırımı" konusu üzerine yaptığı resimler olduğunu anlattı.

Sergi, 26 Şubat'a dek Deniz Müzesinde gezilebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :