Hocalı Katliamı'nın 26. yılı

Hocalı Katliamı'nın 26. yılı

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Bozkır:- "Hocalı Katliamı bizim kalplerimizde derin yer tutmuş acı bir anıdır"- "(Hocalı) Azerbaycan’ın olduğu kadar Türkiye’nin de davasıdır. Bunu bütün uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz"- Azerbaycan Cum

ANKARA (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, "Hocalı Katliamı bizim kalplerimizde derin yer tutmuş acı bir anıdır." dedi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Hocalı kasabasında 26 yıl önce yapılan katliamın kurbanları anıldı.

Hocalı Katliamı'nın 26. yılı kapsamında Ankara'daki Hocalı Şehitler Anıtı'nı ziyaret eden TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Samed Seyidov, Gürcistan Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Sophie Katsarava ve AK Parti Adana Milletvekili Fatma Güldemet Sarı anıta çelenk bıraktı.

Anma etkinliğinde AA muhabirine konuşan Bozkır, Hocalı'da 613 masum Azerbaycanlının kadın, çocuk, yaşlı demeden katledildiğini ve 1250 kişinin Ermenistan Cumhuriyeti birlikleri tarafından esir alındığını belirterek, "Hocalı Katliamı bizim kalplerimizde derin yer tutmuş acı bir anıdır." dedi.

Hocalı'da yaşananların dünya gündeminde tutulması gerektiğinin altını çizen Bozkır, katliamı yapanların 26 yıldır hesap vermediğine dikkati çekti.

Bozkır, "Bütün temennimiz hem Azerbaycanlı kardeşlerimizin anısını paylaşmak ve esir alındıktan sonra halihazırda akıbetlerinin ne olduğu bilinmeyen 200 kadar Azerbaycanlı kardeşimizin akıbetini öğrenmek hem de Ermenistan Cumhuriyeti’nin haksız yere işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesi ve bunları sahiplerine geri vermesidir." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin tek millet iki devlet prensibince Azerbaycan'ın her zaman yanında olduğunu belirten Bozkır, "Bu, Azerbaycan’ın olduğu kadar Türkiye’nin de davasıdır. Bunu bütün uluslararası platformlarda savunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Bozkır, Azerbaycan'da Ermenistan işgalinden kaçan 1 milyona yakın göçmen bulunduğuna işaret ederek, "(Bu kişiler) çok zor şartlarda uzun yıllardan beri yaşamaktadırlar. Onların da hak ettikleri şekilde işgal edilen evlerine, yuvalarına geri dönmeleri bizim birinci önceliklerimizden birisidir. Hocalı Katliamı'nın 26.yıl dönümünde tekrar orada yaralananlara ve ailelerine acılarını paylaştığımız ve şifa dilekleri mesajını iletiyoruz. İnşallah böyle katliamlar hiçbir zaman dünyanın hiçbir yerinde meydana gelmesin. Türkiye ile Azerbaycan da birlikte, el ele önümüzdeki yüzyıllara intikal etsinler."

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Seyidov da katliamda yüzlerce Azerbaycanlı sivilin öldürüldüğünü hatırlatarak, "26 Şubat 1992 dünya tarihinde öz adaletini bekleyen kara bir leke. Hiçbir günahı olmayan bayanları, çocukları, yaşlıları öldürenler adalet mahkemesine çekilmeli." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin her koşulda Azerbaycan'ın yanında olduğunu vurgulayan Seyidov, bu kardeşliğin kendilerine güç ve ilham verdiğini kaydetti.

Seyidov, Türkiye'nin Hocalı Katliamı'na olan hassasiyetinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, "Biz hepimiz Hocalılıyız. Hepimiz bu meseleye adalet istiyoruz. İnanıyoruz ki, Azerbaycan ile Türkiye dostluğu sonunda adaleti getirecek. Hocalı yüreğimizde ebedi bir yaradır." dedi.

- Hocalı Katliamı

1992 yılının 26 Şubat'ında Ermeniler tarafından Hocalı kasabasında gerçekleştirilen katliamda, Azerbaycan kaynaklarına göre, 106'sı kadın, 63'ü çocuk ve 70'i yaşlı olmak üzere işkence neticesinde 613 kişi öldürüldü. 1275 kişinin esir alındığı Hocalı'da bu esirlerden 150'sinden şu ana kadar hiçbir haber alınamadı.









AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :