"Hoca Ahmet Yesevi'nin İzinde" konferansı

"Hoca Ahmet Yesevi'nin İzinde" konferansı

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Yıldız:- "Bugün Anadolu'da Balkanlarda Türklük varsa bu, önce Allah'ın sonra Hoca Ahmed Yesevi sayesindedir"

SAKARYA (AA) - Kazakistan'ın Türkistan (Yesi) şehrinde bulunan Ahmed Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, "Bugün Anadolu'da Balkanlarda Türklük varsa bu, önce Allah'ın sonra Hoca Ahmet Yesevi sayesindedir." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından düzenlenen "Hoca Ahmed Yesevi'nin İzinde" konferansına katılan Prof. Dr. Yıldız, burada yaptığı konuşmada, katılımcılara Ahmed Yesevi'nin ilim, ibadet ve yaşantısından örnekler verdi.

Yıldız, Yesevi'nin yaydığı ışığın bugünleri de aydınlattığını belirterek, "Ahmed Yesevi, Peygamber Efendimizin Mekke'den yaymış olduğu İslam ışığına bir ayna tuttu ve Anadolu'ya yansıttı. Bu ayna, Anadolu'da Hacı Bektaş Veliler, Yunus Emreler, Mevlanalar olarak, Balkanlarda ise Demirci Babalar olarak tezahür etti. Bugün Anadolu'da Balkanlarda Türklük varsa bu, önce Allah'ın sonra Hoca Ahmed Yesevi sayesindedir." ifadesini kullandı.

Hoca Ahmed Yesevi'ye çok şey borçlu olunduğunu ifade eden Yıldız, "Hoca Ahmed Yesevi bir dert ve dava adamı. Hoca'nın derdi uzak coğrafyalarda yaşayan insanların Müslüman olmasını sağlamak. Fas, Moritanya, Hindistan ve Sibirya'da Hoca Ahmed Yesevi tanınıyor. Onun yetiştirdiği öğrenciler dünyanın çeşitli yerlerinde onun verdiği ideallerle yayıldı. Hacı Bektaş-ı Veli de onun yetiştirdiği talebelerden biriydi ve onun ifadesiyle Yesevi Hazretleri 99 bin talebe yetiştirmiş. Bu çok zor gibi gözükse de dava adamı olunca Allah yardım ediyor. UNESCO 2016-2017 'Hoca Ahmed Yesevi Yılı' ilan etti." diye konuştu.

Prof. Dr. Yıldız, şunları söyledi:

"Hoca Ahmed Yesevi'nin bir diğer başarısı da tarihimizde ilk defa ana dilimizle, Türkçe'mizle İslam dinini bize öğreten kişi oldu. Türkçe'yi adeta İslam dininin dili yaptı. Bu metodu kullanırken Hikmet yolunu seçti. Alimler de peygamberlerin varisleridir. Ondan dolayı da Hoca Ahmed Yesevi Hazretleri de Peygamberimizin yaptığı gibi insanları İslam'a Hikmet ile davet etti. Türk tarihinde Hoca Ahmed Yesevi'nin Türklerin Müslüman olmasındaki yeri çok büyük. İslam dünyasının büyük problemi Şeriat basamağında kalmamız, İrfan aşamasına geçemememiz. İlimle iştigal ediyoruz irfan yok. İlim bir anda bombaya dönebiliyor ama ilmi frenleyen irfan. Onu ecdad frenlediği için 623 yıldır dünyaya hükmetti."

Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin faaliyetlerinden de bahseden Yıldız, programın sonunda sorduğu soruları bilen katılımcılara kitap hediye etti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :