Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı

Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: - "Hizmet ihracatında 50 milyar dolarlık bir potansiyeli yakalamış bulunuyoruz ama 2023 hedefimiz 150 milyar dolar. Bana göre, bu hedef çok kısa zamanda, belki 2023 yılından önce de yakalanabilir çünkü Türkiye'de böyle bi

İZMİR (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin 2023'te 150 milyar dolarlık hizmet ihracatını hedeflediğini belirterek, "Hizmet ihracatında 50 milyar dolarlık bir potansiyeli yakalamış bulunuyoruz. Bana göre, bu hedef çok kısa zamanda, belki 2023'ten önce de yakalanabilir çünkü Türkiye'de böyle bir potansiyel var" dedi.  

Ekonomi Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Çalıştayı", Türkiye İhracat Meclisi ve hizmet sektörü temsilcilerinin katılımıyla İzmir'de yapıldı. 

Bakan Eroğlu, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, hizmet ihracatının Türkiye için değerlendirilmesi gereken büyük bir potansiyel olduğunu ifade etti. 

Türkiye'nin 36 milyar dolardan, bavul ticaretinden elde edilen gelirle birlikte 172 milyar dolara çıkan ihracatını yeterli görmediklerini ve 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefi koyduklarını hatırlatan Eroğlu, şunları kaydetti: 

"Ülkede istihdam için ve birtakım hizmetlerin artması açısından ihracat, özellikle de hizmet ihracatı fevkalade önemli. Şu ana kadar hizmet ihracatında 50 milyar dolarlık bir potansiyeli yakalamış bulunuyoruz ama 2023 hedefimiz 150 milyar dolar. Bana göre, bu hedef çok kısa zamanda, belki 2023'ten önce de yakalanabilir çünkü Türkiye'de böyle bir potansiyel var."  

Eroğlu, hizmet sektörünün özellikle istihdam yaratma açısından büyük önem taşıdığını, şubat ayı itibarıyla bu sektörde 13 milyonluk bir istihdam bulunduğunu vurguladı.  

- "Serbest Turizm Ticaret Bölgeleri kurmayı planlıyoruz" 

Türkiye'nin hizmet ihracatı potansiyeli ele alındığında turizmin önemli bir değer olduğunu dile getiren Eroğlu, bu potansiyelin geliştirilmesi için yeni anlayışlara ihtiyaç olduğunu ifade etti. 

Bu kapsamda Ekonomi ve Maliye bakanlıklarının da işbirliğiyle Serbest Turizm Ticaret Bölgeleri kurmayı planladıklarını ve bunun ilk örneği için İzmir'de 4 nokta belirlediklerini anlatan Eroğlu, şunları söyledi: 

"İzmir'de deniz turizmindeki süre, iklim dolayısıyla çok kısa. Biz bunu arka planda yat turizmi, golf turizmi, dağ, tabiat turizmi gibi turizm çeşitleriyle birleştirdiğimiz zaman çok büyük bir potansiyeli hayata geçirmiş oluruz. Sayın Bakanımızla (Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci) birlikte özellikle 'Serbest Turizm Ticaret Bölgesi' diye bir bölge hazırlığına giriştik. Maliye Bakanımız da destek veriyor. İtalya'da bunun örneği var, çok büyük gelir getiriyor. Döviz ve istihdam sağlıyor. İzmir, bunun için özellikle uygun. Biz şu an İzmir'de, 4 yer belirledik. Burada yat limanı yapacağız, arka planda çok butik oteller, onun yanında tabiatla uygun birtakım alışveriş mekanları, arka planda golf turizmi yapabileceği alan, öbür tarafta av turizmi, tabiat turizmi böyle bir kompleksi planlıyoruz." 

Eroğlu, bu proje için mevzuat değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Mevzuatımızda 'turizm bölgesi' var ama 'serbest turizm ticaret bölgesi' diye bir kavram yok bunu yerleştirmemiz lazım. Ben şuna inanıyorum, bir tanesini, önümüzdeki yıl mevzuatta değişiklik neticesinde başlayıp açtığımız zaman en azından 3-5 bin kişiye istihdam sağlanacak, çok önemli miktarda hizmet ihracatı sağlanacaktır" diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye'nin sağlık ve termal turizm alanında çok büyük potansiyele sahip olduğunu, hükumetlerinin bu alanların da geliştirilmesine yönelik çalışmaları bulunduğunu dile getirdi. 

- "Potansiyeli gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz" 

Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım da lojistik hizmetleri, ulaştırma, iletişim teknolojileri, finans, pazarlama, dağıtım, eğitim, sağlık, turizm gibi alanları kapsayan hizmet sektörünün, uluslararası ticaretin önemli bir bölümünü oluşturduğunu ve giderek sanayi sektörüyle entegre hale geldiğini belirtti. 

Bakanlık olarak hizmet sektörü ihracatına büyük önem verdiklerini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: 

"Bizim 2014'te 50,3 milyar dolar hizmet ihracatımız var. Üstelik bu hizmet ihracatımızın katma değeri diğer ihracatımıza, diğer ürünlere mal ihracatına göre çok daha yüksek. O nedenle bizim de bakanlık olarak önem verdiğimiz bir konu. Ulaştığı ekonomik büyüklüğüyle dünyada 16. büyük ekonomi olan Türkiye, henüz dünya ticaretinden ve hizmet ticaretinde, sahip olduğu potansiyel ölçüsünde yararlanmıyor. Biz bütün bu çalışmalarla bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmeye çalışıyoruz." 

Yıldırım, bu kapsamda yeni yeni destek programları hayata geçirdiklerini, ayrıca yürüttükleri ikili, çoklu ve çok taraflı müzakere süreçleriyle sektörün dünya pazarlarına açılmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. 

Kaynak:Haber Kaynağı