Hizanlı üreticiye "fıstık" gibi gelir

Hizanlı üreticiye "fıstık" gibi gelir

Hizan'ın dağlık alanlarında doğal yetişen bıttım ağaçlarına yapılan aşılama sonucunda elde edilecek fıstık, ilçe ekonomisini canlandıracak- Bitlis Hizan Fıstık Aşılama Projesi Koordinatörü Ayaz:- "İlçemiz toprak yapısı ve iklim bakımından fıstık yetiştiri

BİTLİS (AA) - İBRAHİM YALDIZ - Bitlis'in Hizan ilçesinde kırsal alanlardaki yabani bıttım ağaçlarına yapılan aşılamanın ardından elde edilecek fıstık, ilçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

İlçeye bağlı 20 köyde yetişen ve ekonomik getirisi bulunmayan yabani bıttım ağaçları, Siirt'ten getirilen aşılarla fıstık ağacına dönüştürüldü. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olan fıstığı ilçe genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Hizan Kaymakamlığınca hazırlanan "Bitlis Hizan Fıstık Aşılama Projesi", DAP Erzurum Bölge Kalkınma İdaresince kabul görerek finanse edildi.

Proje Koordinatörü ve Ziraat Mühendisi Özgür Umut Ayaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğada kendiliğinden yetişen ve hiçbir ekonomik getirisi olmayan bıttım ağaçlarına fıstık aşısı yaptıklarını söyledi.

Proje kapsamında yabani formdaki bıttım ağaçlarına fıstık aşısı yaparak tarımsal üretime kazandırdıklarını anlatan Ayaz, "Yirmi köyümüzde yabani formda bıttım ağaçları bulunuyor. Bunların önceden budaması yapıldı. Daha sonra Siirt'ten gelen aşı ustaları, ağaçları aşıladı. Aşılanan her ağaç iki yıl sonra ürün verir. İlçemizde aşılanmayı bekleyen milyonlarca bıttım ağacı var" diye konuştu.

Ayaz, projelerinin iki yıldır devam ettiğini belirterek, "İki yıl önce aşılanan bıttım ağaçları erkenden ürün vermeye başladı. Aşıladığımız ağaçları inceledik ve çok güzel ürün verdiğini gördük. Siirt'ten getirdiğimiz usta öğreticiler, köylülerimize eğitim verdi" ifadelerini kullandı.

Hizan'da fıstık yetiştiriciliğinin gelişmesi noktasında farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını dile getiren Ayaz, köylülerin de sahip çıktığı projenin Hizan için yeni bir ekonomik gelir kaynağı oluğuna dikkati çekti.

- "Hizan, 10 yıl sonra fıstığıyla anılacak"

Aşılanan ağaçların 10 yıl sonra çiftçiye büyük bir getiri sağlayacağını ifade eden Ayaz, sözlerini şöyle bitirdi:

"20 köyde 50 bin göz aşı yaptık. Projenin maliyeti 100 bin lira. Bir göz aşıdan 2 yıl sonra 1 kilo fıstık alınırsa, 2 yıl sonra 50 bin göz aşıdan 50 bin kilogram fıstık elde edilmiş olacak. Fıstığın ortalama fiyatı 20 bin liradan satılırsa, 2 yıl sonra çiftçiye getirisi 1 milyon lira olacak. On yıl sonra da projenin ilçeye getirisi 10 milyon lirayı bulacak. Hizan, verim noktasında potansiyeli olan bir ilçe. Mikroklima özelliğine sahip bir bitki örtüsü var. İlçemiz toprak yapısı ve iklim bakımından fıstık yetiştiriciliğine oldukça elverişli. Hizan, 10 yıl sonra fıstığıyla anılacak."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı