HİSDER’de Kafkas Fatihi anlatıldı

HİSDER’de Kafkas Fatihi anlatıldı

Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nin bu haftaki Cuma Sohbetlerinde, “Özdemiroğlu Osman Paşa” anlatıldı

. Konuşmacı Op. Dr. Cenap Şirin, Gazezler Kültür Konağı’nda gerçekleştirilen tarih sohbetinde, Kafkas Fatihi olarak tanınan Osmanlı Vezîriâzamı Özdemiroğlu Osman Paşa’nın kahramanlıklarını dile getirdi. Özdemiroğlu Osman Paşa’nın 1526 yılında Kahire’de doğduğunu ve babasının Özdemir Paşa, annesinin da Abbasi Hanedanından bir hanımefendi olduğunu belirterek sözlerine başlayan Dr. Cenap Şirin, III. Murad döneminde Kafkas seferi sırasında kahramanlıklar gösterdiğini söyledi. Lehistan ve Polonya’nın bu dönemde Osmanlı’nın himayesinde olduğunu ve Türkiye sınırlarının da Balık Denizine kadar dayandığını kaydeden Dr. Şirin, Cebelitarık’taki Tanca şehrine Fas’ı sömürgeleştirmek için 80 bin kişilik kuvvetle çıkarma yapan Portekiz kuvvetlerini durdurmak için 3. Murad’ın, Tunus Beylerbeyi Ramazan Paşa’yı, 20 bin kişilik kuvvetle görevlendirerek Portekiz kuvvetlerinin hem denizde, hem karada dağıtarak 40 bin kişinin esir alındığını ve Portekiz Kralı Sebestian’ın da öldürülerek Portekiz’in dünya tarihinden silindiğini ve buna da “VadiülSeyr Harbi” dendiğini söyledi.

Viyana Kütüphanesi’nde bir Türk’ün yazdığı yazma eseri kaynak göstererek Acemlerin, Osman ismine gıcıklıklarından dolayı Özdemir Osman Paşa’ya “Adıyaman” dediklerini belirten Şirin, 28 Nisan 1578’de Üsküdar’dan başlayan Çıldır Harbi seferi hakkında da bilgi verdi. Şirin, bu harple ilgili yaşananlar hakkında da bilinmeyenleri anlattı.

KAHRAMAN OLARAK CAN VERDİ

Şirin, Acem seferine katılarak 1585’de Tebriz’i fetheden Özdemiroğlu Osman Paşa’nın, Kızılbaşların son saldırısını sedye üzerinde yönetirken şehid olduğunu, 10 milyon altınlık servetini de Osmanlı ordusuna bağışladığını ve Diyarbakır’da, önceden yaptırdığı türbesine gömüldüğünü söyledi.  

hisder’de-kafkas-fatihi-anlatildi-(3).jpg