HİSDER’de Çanakkale anlatıldı

HİSDER’de Çanakkale anlatıldı

HİSDER’de Çanakkale Savaşları’nı anlatan Tarihçi-Yazar Caner Arabacı, “Çanakkale komutanlı zaferi değil, Mehmetçik zaferidir. Çanakkale Haçlı saldırısıydı” dedi.

 

NEÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Caner Arabacı, Çanakkale Zaferi’nin 104.Yıldönümü münasebetiyle Hikmet İlim ve Sanat Derneği’nde yaptığı “18 Mart Çanakkale” konulu sohbetinde, “Çanakkale ruhunu gençliğimizde diriltme ve bazı konuları sorgulama önemlidir. Öncelikle kahramanlarımızı anmalıyız” dedi.

Meram Uluslararası Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen sohbetinde, ilk anma programının 1926’da yapıldığını ve bizim 1 ay süren 18 Mart Deniz Zaferi’ni kutladığımızı hatırlatan Prof. Dr. Caner Arabacı, şu ifadelere yer verdi: “25 Nisan 1915 – 9 Ocak 1916 arasında siper harpleri dönemi esas savaştır. Osmanlı 70 bin Rüştiye, 11 bin İdadili ve binlerce Darülfünun öğrencisini bu savaşta kaybetmiştir. İngiliz, Anzak ve Fransızlar Çanakkale’de 30-40 bin kişiyle 25 Nisan’da ”Şafak Ayini” yaparak papaz eşliğinde tören düzenlerler. Saldırdıkları günü anıyorlar. Bu mesajı bize veriyorlar. Farklı bir beslenmenin içinde bulunduklarını Yeni Zelanda’da yapılan iki cami saldırısında görebiliyoruz.

hisder’de-canakkale--(2).jpg

“ŞEHADETİ İSTEMEYEN MÜMİN OLAMAZ”

Nuri Yamut 1943’de İstanbul’da iki katlı evini satıp İngiliz, Anzak anıtına karşı ilk anıtı yapmıştır. Eskihisar’daki 42 metrelik kaide anıt değildir. 2019’da onun üzerinde 28 metrelik Mehmetçik Anıtı hâlâ dikilememiştir. Esas olan vatan duygusunu insanımızın kafasında diriltmektir. Bu coğrafyada güçlü olmayan bu topraklarda tutunamaz. Atacağımız merminin hesabını yaparken Milli Savunma Sanayimiz ne durumdadır. Çanakkale Savaşı’nda milli savunmamız yeterli olmayınca çok askerimizi kaybettik. Askeri telef eden aydın kafası günümüzde hâlâ yaşıyor. Yeni bir anlayışa sahip olmalıyız. Şehadeti istemeyen mümin olamaz. Düşmandaki teknolojinin de bizde olması lâzım. İlim, sanat, düşünce, teknoloji harp vatan müdafaasıdır. Barış zamanları bu kafayla çalışılmazsa savaş zamanın da asker kaybımız büyük olur.”

GERÇEK KAHRAMANLARIMIZI ANMALIYIZ

Çanakkale kahramanları arasında Seddülbahir’e 60 askerle çıkartma yapan İngiliz düşmanlarına karşı 20 kişiden oluşan bir kuvvetle püskürterek 20 düşmanı öldüren Mustafa oğlu Mehmet Çavuş için gazetelerde, “Kahraman Mehmet Çavuş” haberlerinin yapıldığını söyleyen tarihçi-yazar Caner Arabacı, “25 Nisan’da Ertuğrul ve Karanlık Koylarına 3 bin askerle İngilizler saldırırlar. Ezineli Yahya Çavuş 64 arkadaşıyla düşmana karşı koyar. İki asker kalıncaya kadar mücadele ederler. Bu kahramanlıklarından dolayı Yahya Çavuş Anıtı dikilmiştir” dedi.

Harp dergilerindeki anılarında Semiye Hanım’ın, ayakları kopmuş gencimizle ilgili bilgi verdiğini kaydeden Arabacı, “Trende oğlunu arayan kadın “Dayın Şipra’da, baban Yemen’de, iki abin de Çanakkale’de şehit oldu. Ezan susacaksa, kandil sönecekse sende şehit ol!” diyen ve tek oğlunu da cepheye gönderen Türk kadını gerçek kahramandır. İşte biz bu ve buna benzer gerçek kahramanlarımızı anmalıyız” diye konuştu.

hisder’de-canakkale--(3).jpg

ÇANAKKALE MEHMETÇİĞİN ZAFERİDİR

Çanakkale Kara Savaşlarında büyük yanlışlıklar olduğunu ifade eden Arabacı, Deniz Savaşları’nın komutanının Cevat Paşa olduğunu, kara savaşlarının komutanının ise bir Alman Yahudi’si olan Liman Von Sanders olduğunu ve Çanakkale’de ihanet planının uygulandığını belirterek  “Çanakkale Zaferini biz, yanlış savaş planıyla binlerce asker kaybıyla kazandık. Çanakkale komutanlı zaferi değil, Mehmetçik zaferidir” dedi.

Sohbetin soru-cevap kısmında kendisine sorulan soruları da cevaplandıran tarihçi Arabacı, sözlerine şu mesajla son verdi: “Çanakkale Haçlı saldırısıydı. 700 kişilik Sion Katır Birliği İngiliz’in yanında, Filistin Cephesi’nde de 5 bin kişilik Yahudi Birliği bize karşı savaşmıştır. Bizim yanımızda Şamlı, Kırcaalili, Boşnaklar savaştılar. Mehmetçik din kardeşleriyle Hilâl Birliği’ni sağlamıştır.” Prof. Dr. Caner Arabacı’ya, derneğin hediyesini ise başkan yardımcısı Mustafa Dündar ve sayman Galip Koçak birlikte takdim etti.

Etiketler :