Hırvatistan'dan Makedonya'ya "AB ve NATO" desteği

Hırvatistan'dan Makedonya'ya "AB ve NATO" desteği

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç: "Makedonya'yı en kısa zamanda AB ve NATO üyesi olarak görmek istiyoruz''

ZAGREB (AA) - Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç, "Makedonya'yı en kısa zamanda AB ve NATO üyesi olarak görmek istediklerini" söyledi.

Kitaroviç, Hırvatistan'a resmi ziyaret gerçekleştiren Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı konutundaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Kitaroviç, iki ülke arasında hiçbir sorun bulunmadığına işaret ederek, iki ülkenin de dış politikada ortak hedeflere sahip olduğunu kaydetti.

Kitaroviç, Makedonya'yı en kısa zamanda AB ve NATO üyesi olarak görmek istediklerini belirterek, Hırvatistan'ın bu konuda sürekli destek olmaya devam ettiğini vurguladı.

Makedon mevkidaşı İvanov ile yasa dışı göç konusunu da ele aldıklarını aktaran Kitaroviç, yasa dışı göçe neden olan savaş ve açlık gibi köklü sorunları çözmek için çalışmak gerektiğini ifade etti.

Kitaroviç, AB'nin yeni sorunlar ithal etmek istemediğini, aksine mevcut ve potansiyel sorunların devletler AB'ye üye olmadan çözülmesini istediğini söyledi.

 

- "Bölge ülkeleri koordineli çalışmalı"

 

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov da yasa dışı göçmenlerin büyük çoğunluğunun Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden geldiğini belirterek, yasa dışı göçmenler konusunda bölge ülkelerinin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğini söyledi.

Komşuları Yunanistan'daki gelişmeleri de değerlendiren İvanov, "Yunan halkının normal bir hayat yaşamaya başlaması için sorunun en kısa sürede çözülmesi gerektiğini" belirtti.

İvanov, Yunanistan'daki krizin kendilerini de etkilememesi için Makedonya Ulusal Bankası'nın her türlü senaryoya hazır olduğunu ifade ederek, bazı önlemler alındığını ve Yunanistan'daki krizden Makedonya'daki bankaların etkilenmeyeceğini vurguladı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç'in daveti üzerine Zagreb'e gelen İvanov, iki günlük temasları kapsamında ayrıca Meclis Başkanı Yosip Leko ve Başbakan Zoran Milanoviç ile görüşecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı