Hırvatistan'daki zirve Çin-AB iş birliğini güçlendirecek

Hırvatistan'daki zirve Çin-AB iş birliğini güçlendirecek

Hırvatistan'ın ev sahipliğinde "Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi" yapıldı- Hırvatistan ve Çin başbakanları, Dubrovnik şehrindeki zirvenin Çin-AB iş birliğini güçlendireceği noktasında mutabık kaldıklarını bildirdi

DUBROVNIK (AA) - Hırvatistan'ın tarihi ve turistik Dubrovnik şehrinde bu yıl 8'inci kez düzenlenen "Çin-Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri Zirvesi", Çin ile Avrupa Birliği (AB) iş birliğini güçlendirecek.

Ev sahibi Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile Çin Başbakanı Li Keqiang, zirvenin ardından açıklamalarda bulundu.

Plenkovic, bu yılki zirveye Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın da katıldığını ve "16+1" olarak anılan zirvenin artık "17+1" olarak nitelendirilebileceğini vurgulayarak, zirve kapsamında Çin ile diğer katılımcı ülkeler arasında çok sayıda iş birliği protokolü imzalandığını kaydetti.

Zirve sayesinde Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin Çin ile AB ilişkilerinin daha da gelişmesine katkı sağladığını dile getiren Plenkovic, Çinli mevkidaşı ile bu zirvenin Çin-AB iş birliğini güçlendirdiği noktasında mutabık kaldıklarını aktardı.

Çin Başbakanı Li de Dubrovnik'teki zirvenin son derece başarılı olduğunu belirterek, "Bu toplantı, çok taraflı ilişkilerde birlik olduğumuzu ve serbest ticaret amacımıza ulaşmak istediğimizi gösterdi. Çin ile Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasında iş birliği çok bölgeli ve sınır ötesidir." dedi.

Zirvenin Çin ile AB iş birliğinde faydalı ve önemli bir mekanizma olduğunun altını çizen Li, tüm tarafların çıkarına olacak projeleri gerçekleştirmeye ve iş birliğini sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Zirvenin yeni üyesi Yunanistan'ı da tebrik eden Li, "Bu zirve, hem gelecekte AB üyesi olacak ülkeler hem de mevcut AB ülkeleri ile Çin arasındaki ilişkilerin güçlenmesine yardımcı olacaktır." diye konuştu.

Zirveye Li, Plenkovic ve Çipras'ın yanı sıra Kuzey Makedonya Başbakanı Zoran Zaev, Karadağ Başbakanı Dusko Markovic, Çekya Başbakanı Andrej Babis, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic, Estonya Başbakanı Juri Ratas, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Romanya Başbakanı Viorica Dancila, Slovakya Başbakanı Peter Pellegrini, Slovenya Başbakanı Marjan Sarec, Sırbistan Başbakanı Ana Brnabic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ile Çekya Cumhurbaşkanı Milos Zeman da katıldı.

Zirve gelecek yıl Çin'in ev sahipliğinde yapılacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :