Hırvatistan'da yeni meclis başkanı seçildi

Hırvatistan'da yeni meclis başkanı seçildi

Koalisyon ortağı MOST'un Genel Başkanı Bozo Petrov'un dün meclis başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından, HDZ'den Gordan Jandrokovic 76 milletvekilinin oyuyla yeni meclis başkanı oldu

ZAGREB (AA) - Hırvatistan'da, koalisyon hükümetinin ortaklarından MOST'un Genel Başkanı Bozo Petrov'un dün meclis başkanlığı görevinden istifa etmesinin ardından, Hırvat Demokratik Birliği'nden (HDZ) Gordan Jandrokovic 76 milletvekilinin oyuyla yeni meclis başkanı seçildi.

Gün boyunca devam eden tartışmalı meclis oturumun sonunda, yeni meclis başkanının belirlenmesi için oylamaya geçildi.

Daha önce meclis başkan yardımcılığı yapan HDZ'li Milletvekili Jandrokovic, 151 milletvekilinden 76'sının desteğini alarak yeni meclis başkanı oldu.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti (SDP) milletvekilleri ise oylama öncesinde salonu terk etti.

-Cumhurbaşkanı Kitarovic, siyasi parti temsilcileri ile görüştü

Bu arada, koalisyon hükümetinin küçük ortağı MOST'un kabineden çekildiğini açıklamasıyla baş gösteren krizin ardından Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitarovic bugün siyasi parti temsilcileri ile görüştü.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenleyen Kitarovic, mecliste mevcut hükümetin düşürülmesini ve erken genel seçime gidilmesini talep edebilecek çoğunluk olmadığını söyledi.

Görüştüğü siyasi parti temsilcilerinin büyük çoğunluğunun erken genel seçim taraftarı olmadığına işaret eden Kitarovic, Başbakan Andrej Plenkovic'e, en kısa zamanda kabineden ayrılanların yerine getirilecek isimleri meclise sunması çağrısında bulundu.

-Hükümet krizi yeniden başladı

Hırvatistan Meclisinde dün, koalisyonun büyük ortağı HDZ'li Maliye Bakanı Zdravko Maric hakkında güven oylaması yapılmıştı. Oylamaya katılan 75 milletvekili Maric'in görevden alınması, 75 milletvekili ise görevde kalması için oy kullanmıştı. Çoğunluk sağlanamayınca Maric görevde kalmıştı.

Bunun üzerine MOST Genel Başkanı Petrov, "Meclisin haysiyeti için" meclis başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Geçen hafta içinde de muhalefetteki SDP'nin, Maliye Bakanı Maric hakkında ülkenin en büyük şirketlerinden Agrokor'da yaşanan krize ilişkin suçlamaları hükümet toplantısında gündeme gelmiş, Başbakan Plenkovic, suçlamaların asılsız olduğunu ifade etmişti.

Plenkovic'in, Maliye Bakanı Maric'in görevden alınmayacağını açıklaması üzerine, MOST cephesinden üç bakan buna itiraz etmiş, Plenkovic de bu bakanların istifasını istemişti.

Bu gelişmelerin ardından MOST Genel Başkanı Petrov da artık koalisyonun bir parçası olmayacaklarını ve kabinedeki MOST'lu bakanların istifa edeceğini duyurmuştu.

HDZ ile MOST, 2015 yılında yapılan genel seçimin ardından geçen yılın başlarında koalisyon hükümeti kurmuş ancak iki parti arasındaki kriz nedeniyle hükümet yıkılarak geçen yıl erken seçime gidilmişti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :