Hırvatistan ile Slovenya arasındaki karasuları sınırı sorunu

Hırvatistan ile Slovenya arasındaki karasuları sınırı sorunu

Lahey'deki Uluslararası Daimi Tahkim Divanı, Piran Körfezi'nin büyük bir kısmını Slovenya'ya verdi

ZAGREB / LAHEY (AA) - Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesi, Yugoslavya'nın dağılmasından sonra Hırvatistan ile Slovenya arasında tartışmalara yol açan Piran Körfezi'nin büyük bir kısmını Slovenya'ya verdiğini açıkladı.

Tahkim Mahkemesine taşınan karasuları genişliği sorunu, mahkemenin, Piran Körfezi'nin büyük bir kısmını Slovenya'ya vermesiyle sonuçlandı.

Hırvatistan, mahkemenin bugün verdiği karara bağlı kalmayacağını belirtti.

Başbakan Andrej Plenkovic, kararın ardından yaptığı açıklamada, mahkemenin verdiği kararı "manipülasyon" olarak nitelendirerek, kararın "kabul edilemez" olduğunu söyledi.

Uluslararası Daimi Tahkim Mahkemesinin bu kararıyla, Slovenya'ya uluslararası sulara geçiş hakkı tanınmış oldu.

Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Sözcü Yardımcısı Alexander Winterstein, düzenlediği basın toplantısında, komisyonun 4 Temmuz'da Strazburg'da düzenlenecek toplantıda söz konusu kararı ele alacağını bildirdi.

Hırvatistan ve Slovenya liderleri, 2009 yılında karasuları sınırı sorununun çözülmesi için 3 yabancı hakimin yanı sıra Slovenya ve Hırvatistan'ın da önereceği birer uzman olmak üzere sorunun 5 kişiden oluşan mahkeme konseyi tarafından çözülmesini öngören bir anlaşma imzalamıştı.

İki ülkenin paylaşamadığı Piran Körfezi'nde karasuları sınırının çizilmesi için 2014'te Lahey'de başlatılan hukuki süreç, daha önce uluslararası mekanizmada görevli Sloven hakim Jernej Sokolec ve Slovenya hükümeti temsilcisi Simona Drenik arasında geçen bir telefon konuşması nedeniyle duraksama yaşamıştı.

Sloven hakim Sokolec'in, yargıçların Slovenya'nın talep ettiği üzere Piran Körfezi'nin yüzde 75'ini Slovenya'ya vermeyi düşündüklerini söylediği telefon konuşması, Hırvatistan'ın uluslararası hakemlik sürecinden çekilmesine sebep olmuştu.

Slovenya, Yugoslavya'nın dağılmasıyla ortaya çıkan Piran Körfezi anlaşmazlığı sebebiyle bir süre Hırvatistan'ın AB'ye üyeliğini bloke etme yoluna dahi gitmişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :