Hint-Alman iş forumu

Hint-Alman iş forumu

Merkel ve Modi'nin katıldığı iş forumunda teknoloji, yenilenebilir enerji ve savunma alanlarında işbirliği görüşüldü

ANKARA (AA) - Hint-Alman iş forumu Hindistan'ın bilim ve teknoloji kenti Bangalor'da Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin katılımıyla düzenlendi.

Modi ile Merkel, forumda "Hindistan'da Üret" ve "Dijital Hindistan" projelerine nasıl destek olunabileceği konusunda fikir alışverişinde bulundular.

Ülkesini küresel bir üretim merkezi yapmak için, Almanya ile teknoloji, temiz enerji ve savunma konularında işbirliklerini artıracaklarını açıklayan Modi, "Hindistan'ı küresel bir üretim merkezi yapma yolunda ilerliyoruz. Hindistan ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerde çok değerli bir potansiyel var. Bunu geliştirmek için çok çaba harcayacağız" dedi. 

Modi, son 15 ayda Hindistan'ı elverişli bir ticaret merkezi yapma yolunda çok çalıştıklarını belirterek, "Hindistan'da Üret" projesiyle, küresel ekonomide durgunluğun yaşandığı bir dönemde Hindistan'ın çok parlak yatırım imkanları sunduğunu ifade etti. 

Modi, "Yatırımları kolaylaştırma yolunda kararlı adımlar attık. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) yatırım yapılabilir ülkeler listesinde 9. sıraya yükseldik. Dünya Ekonomik Forumu'na (WEF) göre de 16. rekabetçi ülke olduk. Üretimde bu kadar yüksek potansiyel başka hiçbir ülkede yoktur. Hindistan, bilgi teknolojileri konusunda eşik noktasıdır" şeklinde konuştu.

Dün başkent Yeni Delhi'de biraraya gelen Modi ve Merkel, eğitim, savunma, yenilenebilir enerji sektörlerinde işbirliğine ve Alman firmalarının Hindistan pazarına erişimini kolaylaştırmaya yönelik çeşitli anlaşmalar imzalamıştı.

Hindistan'da yaklaşık bin 600 Alman şirketi faaliyet gösteriyor. Almanya, geçen yıl 16 milyar avroyla Hindistan'ın 7. büyük ticaret ortağı olmuştu.

 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı