Hindistan'daki BRICS Zirvesi

Hindistan'daki BRICS Zirvesi

Çin Devlet Başkan Şi, BRICS Zirvesi bünyesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, Hindistan Başbakanı Modi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma ile görüştü- Çin'den Rusya'ya stratejik işbirliği ortaklığının uygulanması çağrısı

PEKİN (AA) - Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, BRICS Zirvesi bünyesinde Rusya Devlet Başkanı Putin, Hindistan Başbakanı Modi ve Güney Afrika Devlet Başkanı Zuma ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Şi, Hindistan'ın Goa kentinde 8'incisi düzenlenen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) Zirvesi kapsamında Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile bir araya geldi.

Çin-Hindistan ilişkilerinin gelişme hızının cesaretlendirici olduğunun altını çizen Şi, ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı şekilde ilerlemesinin sadece iki ülkenin kalkınmasını değil, uluslararası sistemlerde ve küresel yönetişimde gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını koruma konusunda da yardımcı olacağını belirtti.

Çin ve Hindistan’ın demiryolu ve endüstriyel parklar gibi büyük projelerde işbirliğini artırması gerektiğini kaydeden Şi, Pekin ve Yeni Delhi yönetimlerinin düşünce kuruluşları, kültürel heyetler, siyasal partiler ve medya kuruluşları ile mevcut işbirliğini pekiştirmesi gerektiğine dikkati çekti.

Şi, zirve bünyesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ikili görüşmede bulundu.

Çin ve Rusya’nın gelişmekte olan ülkelerin çıkarlarını korumak için daha makul bir uluslararası düzen kurmayı teşvik etmeleri gerektiğini belirten Şi, Çin-Rusya Kapsamlı Stratejik İşbirliği Ortaklığının kararlı şekilde uygulanması için Putin’e çağrıda bulundu.

İki lider bölgesel ve küresel çıkarlar konusunda görüş alışverişinde bulunarak, Kuzeydoğu Asya’da barış ve istikrarı sürdürmek için yakın işbirliği ve koordinasyonu sürdürme konusunda mutabık kaldılar.

Çin Devlet Başkanı Şi, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile de yaptığı görüşmede, taraflar BRICS ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu (FOCAC) bünyesinde ilişkileri derinleştirme sözü verdi.

Bu arada Çin, gelecek yıl düzenlenecek 9'uncu BRICS Zirvesine evsahipliği yapacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :