Hindistan'da tecavüzcü ile röportaja yer veren belgesel yasaklandı

Hindistan'da tecavüzcü ile röportaja yer veren belgesel yasaklandı

Mahkeme, idam cezasına çarptırılan mahkum ile röportajın da yer aldığı belgeselin gösterimini yasakladı

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da mahkeme, 2012'de 23 yaşındaki bir kadının toplu tecavüze uğradığı davada idam cezasına çarptırılanlardan biri ile yapılan röportajın da yer aldığı belgeselin gösterimini yasakladı.

İngiliz yayın kurumu BBC'nin haberine göre, mahkeme belgeselde ''sakıncalı içerik bulunması'' nedeniyle ülke medyasında gösteriminin yasaklanmasına karar verdi. Mahkeme, kararı, polisin belgeselin toplumda huzursuzluk yaratacağı gerekçesiyle yaptığı başvuru üzerine aldı.

''India's Daughter'' (Hindistan'ın Kızı) adlı belgeseli İngiliz yönetmen Leslee Udwin çekti. Hindistan'ın 2012'deki toplu tecavüz davasında suçlu bulunan mahkumlardan Mukeş Singh'in belgesele konu olması büyük tepki çekti.

Hindistan hükümeti, hapishane yönetiminden İngiliz yönetmene neden izin verildiğini açıklamasını talep etti. Belgeselin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde İngiltere'de gösterime girmesi bekleniyor. Yasak kararından önce belgeselin Hindistan'ın NDTV televizyonunda da gösterilmesi planlanıyordu.

- "Gece sokağa çıkarlarsa dersi hak ederler" demişti -

Hindistan İçişleri Bakanı Rajnath Singh, hapishanedeki mahkum ile röportaj yapılması izninin neden ve nasıl verildiğinin soruşturulacağını belirtti. Belgeselde idam mahkumu Mukeş Singh, ''namuslu kızların geceleri sokağa çıkmaması gerektiğini, çıkarlarsa insanların onlara bir ders verme hakkına sahip olduğunu'' iddia ediyor.

Belgeselin yönetmeni Udwin, filmi çekmek için Tihar hapishanesinden ve İçişleri Bakanlığı'ndan gerekli izinleri aldığını belirtti.

Kadınlara ve çocuklara karşı cinsel saldırıların yaygın olduğu Hindistan'da 16 Aralık'ta 23 yaşındaki genç bir kadının toplu tecavüze uğradıktan sonra ölmesi, büyük tepkiye yol açmıştı. Erkek arkadaşı ile bindiği otobüste altı kişinin tecavüzüne uğrayan genç kadının tedavi için götürüldüğü Singapur'da şiddetli iç kanama nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından ülke genelinde gösteriler düzenlenmişti. 

Olayla ilgili suçlu bulunan beş kişiden biri iki yıl önce hapishanede kaldığı hücresinde ölü bulunmuş, diğeri ise yaşının küçük olması nedeniyle üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Diğer üç sanık ise idama mahkum edilmişti. Olay, ülkede geniş çaplı protestolara neden olmuş ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırmıştı.

Resmi istatistiklere göre, her yıl 25 bin tecavüz vakası kaydedilen 1,2 milyar nüfuslu Hindistan'da tüm tedbirlere rağmen Ulusal Suç Kayıtları Bürosu'nun 2013 istatistikleri, ülkede 21 dakikada bir tecavüz suçu işlendiğini ve yasaların caydırıcı olamadığını ortaya koyuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı