Hindistan’da parlamento seçimleri

Hindistan’da parlamento seçimleri

Seçimlerin 18 Nisan'da başlayan ikinci aşaması tamamlandı⁃ Yaklaşık 110 milyon seçmen, parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'daki 543 sandalyenin 95’ini belirlemek için oy kullandı

ANKARA (AA) - Hindistan'da 11 Nisan’da başlayan parlamento seçimlerinin ikinci aşaması tamamlandı.

Yerel basındaki haberlere göre, Hindistan Seçim Komisyonu, oy verme işleminin 18 Nisan'da başladığı parlamento seçimlerinin ikinci aşamasında, 11 eyalet ve "Birlik Toprağı" adı verilen özel yönetim bölgesinde yapılan seçimlerde yaklaşık 110 milyon vatandaşın oy kullandığını bildirdi.

160 milyon kayıtlı seçmeni kapsayan ikinci aşamada, seçime katılım oranının yüzde 69,43 olduğu belirtildi.

Seçimin ikinci aşamasında 11 eyalet ve 1 Birlik Toprağı’ndan bin 600’ün üzerinde aday, parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'nın (Halk Meclisi) 95 sandalyesini kazanmak için yarıştı.

Seçim Komisyonu, ikinci turda Tripura eyaletinde yapılması planlanan oylamayı, güvenlik gerekçesiyle üçüncü aşamaya erteledi.

Birinci ve ikinci aşaması tamamlanan, dünyanın en uzun genel seçimlerinde 23 ve 29 Nisan ile 6, 12 ve 19 Mayıs tarihlerinde 5 aşamada daha oy kullanılacak. Toplam 7 aşamadan oluşan seçim sonuçlarının 23 Mayıs'ta açıklanması öngörülüyor.

Seçimin yarın başlayacak üçüncü aşamasında 116 sandalye için 13 eyalet ve 2 Birlik Toprağı’nda oy kullanılacak.

Seçimin 11 Nisan'da başlayan ilk turunda yaklaşık 100 milyon seçmen, parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'daki 543 sandalyenin 91'ini belirlemek için oy kullanmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :