Hindistan ile Pakistan arasında görüşmeler yeniden başladı

Hindistan ile Pakistan arasında görüşmeler yeniden başladı

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Jaishankar Pakistan'a geldi

İSLAMABAD (AA) - Hindistan ile Pakistan arasında geçen yıl askıya alınan Dışişleri Bakanlığı sekreterleri düzeyindeki görüşmeler yeniden başladı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Subrahmanyam Jaishankar, bu kapsamda Pakistan'ı ziyaret ederek Pakistanlı mevkidaşı Aizaz Caudry ile İslamabad'da bir araya geldi.

Jaishankar, Pakistan Dışişleri Bakanlığı girişinde Aizaz Chaudry tarafından karşılandı. İkili el sıkışarak gazetecilere görüntü verdi. Daha sonra iki sekreter baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçmek üzere bakanlık katına çıktı. 

İki ülke arasında devam eden sınır çatışmalarına karşın geçen günlerde Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i arayarak Jaishankar'ın ziyaretini önermişti. 

Jaishankar'ın iki günlük ziyareti çerçevesinde Pakistan Başbakanı'nın Ulusal Güvenlik, Dış Politika Danışmanı ve fiili Dışişleri  Bakanı Sartaj Aziz ile Başbakan Navaz Şerif tarafından da kabul edilmesi bekleniyor. 

Özellikle Keşmir sorunu nedeniyle aralarında anlaşmazlık bulunan iki ülkenin her yıl sekterler düzeyindeki yaptığı görüşmeler, Pakistan'ın Yeni Delhi Büyükelçisi'nin Keşmirli ayrılıkçı liderle bir araya gelmesi üzerine geçen yıl Hindistan tarafından askıya alınmıştı.

Jaishankar'ın Pakistan'ı ziyareti iki ülke arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması adına büyük önem taşıyor. Hindistan'ın tekrar görüşmelere başlamak üzere dışişleri sekreterini Pakistan'a göndermesinde ocak ayında ABD Başkanı Barack Obama'nın bu ülkeye yaptığı ziyaretin ve uluslararası baskının etkili olduğu tahmin ediliyor.

Pakistan ve Hindistan, Pakistan'ın 1947 yılındaki bağımsızlığının ardından Keşmir sorunun nedeniyle üç kez savaşmıştı.

Kaynak:Haber Kaynağı