Hindistan Başbakanı'ndan inekleri korumak adına işlenen cinayetlere kınama

Hindistan Başbakanı'ndan inekleri korumak adına işlenen cinayetlere kınama

Başbakan Modi ülkede inek eti yiyen ve besicilik yapan kişilere din adına yapılan nefret saldırılarını kınadı

YENİ DELHİ (AA) - Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Hindu inancında kutsal sayılan inekleri korumak adına, Müslümanlara yapılan saldırıların ve işlenen cinayetlerin "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

BBC'de yer alan habere göre Modi, Müslüman azınlığı hedef alan şiddet olaylarına karşı dün düzenlenen protestoların ardından, memleketi Gujarat'ta yaptığı açıklamada, inekleri koruma bahanesiyle işlenen cinayetlerin yasa dışı olduğunu söyledi.

Başbakan Modi, ülkede inek ticareti yapanlara, sığır eti yiyenlere ve mandıracılara yönelik, çoğunlukla Müslümanlara yönelik artan saldırıları kınadı.

Modi, inekleri korumak adına insanları öldürmenin, "Hindistan'ın kurucu lideri Mahatma Gandhi'nin ilkeleriyle uyuşmadığını" söyledi.

Hint toplumunda şiddete yer olmadığını vurgulayan Modi, "Hiç kimsenin yasayı kendi eline almaya hakkı yok." ifadesini kullandı.

Ülkede son üç ayda en az 5 kişinin bu sebeple işlenen nefret cinayetlerine kurban gittiği kaydedildi.

Perşembe günü 16 yaşındaki Müslüman bir genç, trende yolculuk yaparken, bir grup Hindu'nun Müslümanların et yediği gerekçesiyle ona ve arkadaşlarına yaptığı sataşmanın ardından çıkan kavgada hayatını kaybetmişti.

Müslüman gencin öldürülmesinin ardından binlerce Hindistanlı, dün, Müslümanlara ve et kesimi ve hayvan ticareti yapan Dalit katından Hindulara karşı düzenlenen saldırıları protesto etmişti.

Delhi, Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Lucknow ve Allahabad gibi kentlerde #BenimAdımaDeğil yazılı pankartların taşındığı gösteriler düzenlenmişti.

Nüfusun çoğunluğunu Hinduların oluşturduğu ülkede birçok eyalette inek öldürmeyi hapisle cezalandıran yasalar mevcut. Bu tip düzenlemeler Müslüman azınlığın dini vecibesi olan kurban kesmeye de yasak getirdiğinden toplumsal ihtilafa sebep oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :