Hikmetyar Kabil'de destekçileriyle buluştu

Hikmetyar Kabil'de destekçileriyle buluştu

KABİL (AA) - Afganistan'da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisinin lideri Gülbeddin Hikmetyar,...

KABİL (AA) - Afganistan'da geçen yıl hükümetle barış anlaşması imzalayan silahlı muhalif gruplardan Hizb-i İslami Partisinin lideri Gülbeddin Hikmetyar, ülkenin başkenti Kabil'de binlerce destekçisiyle bir araya geldi.

Gazi Stadyum'unda toplanan taraftarlarına seslenen Hikmetyar, Afganistan'da barış için dağlardan indiklerini söyledi.

Afganistan yönetimini eleştiren Hikmetyar, devletin başında bir kişinin olması gerektiğini aksi halde bazı anlaşmazlıklar çıkacağını belirtti.

Hikmetyar, ''Afganistan'da tam anlamıyla İslami bir devletin kurulmasını, Afganistan'ın bağımsızlığını ve savaşın bitmesini isteyenler bizim kardeşimizdir.'' dedi.

Şiddet gruplarının içinde de iyi ve kötülerin olduğunu ifade eden Hikmetyar, kötü olanların karşısında olacaklarını kaydetti.

- Taliban'a barış çağrısı

Taliban örgütüne barış çağrısı yapan Hikmetyar, tüm sorunların konuşarak çözüleceğinin altını çizdi.

Hikmetyar, geçmişte yaşanan olumsuzlukların unutulması ve herkesin önüne bakarak ülkenin geleceği için çalışması gerektiğini vurguladı.

Hizb-i İslami'nin kadın haklarını İslam çerçevesi dahilinde savunacağını dile getiren Hikmetyar, kimsenin bu konuda endişelenmemesini istedi.

Hikmetyar, barış anlaşmasının imzalanmasıyla anayasayı kabul ettiklerini sözlerine ekledi.

- Barış anlaşması

Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında geçen yıl barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri için ayrı bir kışla yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Hizb-i İslami Partisi, 14 yıldır Afganistan hükümetine karşı savaşıyordu. Örgüt üyeleri birçok kez Kabil başta olmak üzere çeşitli kentlerde güvenlik güçlerini ve yabancıları hedef alan saldırılar düzenlemişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :