• BIST 109.330
  • Altın 155,910
  • Dolar 3,8589
  • Euro 4,5402
  • Konya 8 °C
  • Meteoroloji'den Konya için yağış müjdesi
  • Yunanistan'da DHKP-C'den Erdoğan'a suikast planı iddiası
  • TSK'da yemek duası değişti: Allahımıza hamdolsun...
  • Meteoroloji'den Konya için yağış müjdesi
  • Yunanistan'da DHKP-C'den Erdoğan'a suikast planı iddiası
  • TSK'da yemek duası değişti: Allahımıza hamdolsun...

Hıdırellez'in ekşimsi lezzeti "Alüyyül ala"

Hıdırellez'in ekşimsi lezzeti "Alüyyül ala"
Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdırellez'in beklendiği söylenen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti- Yaban mersini, Frenk üzümü, Hafızağa eriği, bal, limon tuzu

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdrellez'in beklendiği söylenen "en iyi, pek iyi" anlamına gelen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti.

Yaban mersini, Frenk üzümü, Hafızağa eriği, bal, limon tuzu, mısır nişastasının karışımından üretilen, üzeri Antep fıstığıyla kaplanan, lokum kıvamındaki Alüyyül ala, damakta bıraktığı hafif ekşimsi tadıyla tüketenlerin hafızasında unutulmaz bir lezzet olarak kalıyor.

Tatlıyı üreten şekerlemeci Arif Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinin anlatımından, Osmanlı'da Kanuni'nin misafirlerine ikram ettiği tatlının gelenek gereği Hıdırellez'e yakın zamanlarda yapıldığını bildiğini söyledi.

Tatlı üretiminde doğanın canlanmasının kutlandığı Hıdırellez'in beklenmesinin, bir anlamda tatlı bir yıl dileği mesajı olduğunu anlatan Meriç, "Geçmişten bu yana özellikle Hıdırellez zamanlarında üretilen ve tüketilen tarihi ürünümüz de özellikleriyle dikkati çekiyor. Doğadaki bu güzelliği Alüyyül ala tatlısıyla tamamlıyoruz. İçerisinde birçok meyvenin bulunduğu bu tarihi ürünümüz, halsizlik, stres ve yorgunluğu alıp götürüyor. Atalarımız bunu tüketmiş ve denemiş." diye konuştu.

Geleneklere uygun olması açısından tatlıyı yapmak için Hıdırellez'in yaklaştığı günlerde yoğun mesai harcadığını belirten Meriç, şöyle devam etti:

"Biz de üretim için Hıdırellez'e yakın günleri bekleyerek geleneklerimize bağlılığımızı gösterdik. Bir maziyi bir de geleceği, ikisini bir araya topladığımız zaman mazide ecdadımız hep güzellikler yapmış, gelecek olan kuşaklar da güzelliğin peşinde devam etmiş. Kakava da Hıdırellez de ikisinin bir araya gelip coşmasıdır. O gün gelince her tarafta ateşler yakılarak, üzerinden atlanır. Nehrin kenarında sohbetler edilir, herkes hoşbeş ve büyük bir seda ile baharı böyle kutlar. Tatlı yenir, tatlı konuşulur. Baharın kutlanışında Edirne'mize gelecek misafirlerimize sesleniyorum; sakın Alüyyül ala yemeden Edirne'den gitmeyin."

Arif Meriç, tamamen doğal ürünler kullanılarak imal edilen tatlının yarım kilogramını 30 liradan sattıklarını bildirdi.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Beşiktaş'ta bulunan 3 bin 500 yıllık mezarlıklar havadan görüntülendi18 Aralık 2017 Pazartesi 09:49
  • Seydişehir'de trafik kazası: 2 yaralı18 Aralık 2017 Pazartesi 09:48
  • İran'da hava kirliliği18 Aralık 2017 Pazartesi 09:48
  • Meteorolojiden 5 il için buzlanma ve don uyarısı18 Aralık 2017 Pazartesi 09:43
  • Mersin'de sahte içki operasyonu18 Aralık 2017 Pazartesi 09:43
  • Honduras'taki devlet başkanı seçimi18 Aralık 2017 Pazartesi 09:33
  • GÜNCELLEME - İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı18 Aralık 2017 Pazartesi 09:33
  • ERÜ'ye lise öğrencilerinden ziyaret18 Aralık 2017 Pazartesi 09:28
  • Yoğun Bakım Hemşireliği Kursu18 Aralık 2017 Pazartesi 09:28
  • Şili'de seçimin galibi Pinera oldu18 Aralık 2017 Pazartesi 09:13
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim