• BIST 102.091
  • Altın 146,953
  • Dolar 3,5323
  • Euro 4,1978
  • Konya 26 °C
  • Dünyanın gözü Kuzey Irak’ta
  • Irak Başbakanı İbadi'den referandum açıklaması
  • Kuzey Irak'ta gerçekleştirilecek referandum yok hükmündedir
  • Dünyanın gözü Kuzey Irak’ta
  • Irak Başbakanı İbadi'den referandum açıklaması
  • Kuzey Irak'ta gerçekleştirilecek referandum yok hükmündedir

Hıdırellez'in ekşimsi lezzeti "Alüyyül ala"

Hıdırellez'in ekşimsi lezzeti "Alüyyül ala"
Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdırellez'in beklendiği söylenen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti- Yaban mersini, Frenk üzümü, Hafızağa eriği, bal, limon tuzu

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Edirneli bir şekerlemeci, Kanuni Sultan Süleyman'ın misafirlerine ikram ettiği ve geçmişte üretimi için Hıdrellez'in beklendiği söylenen "en iyi, pek iyi" anlamına gelen "Alüyyül ala" tatlısını gelenekleri yaşatmak için üretti.

Yaban mersini, Frenk üzümü, Hafızağa eriği, bal, limon tuzu, mısır nişastasının karışımından üretilen, üzeri Antep fıstığıyla kaplanan, lokum kıvamındaki Alüyyül ala, damakta bıraktığı hafif ekşimsi tadıyla tüketenlerin hafızasında unutulmaz bir lezzet olarak kalıyor.

Tatlıyı üreten şekerlemeci Arif Meriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, büyüklerinin anlatımından, Osmanlı'da Kanuni'nin misafirlerine ikram ettiği tatlının gelenek gereği Hıdırellez'e yakın zamanlarda yapıldığını bildiğini söyledi.

Tatlı üretiminde doğanın canlanmasının kutlandığı Hıdırellez'in beklenmesinin, bir anlamda tatlı bir yıl dileği mesajı olduğunu anlatan Meriç, "Geçmişten bu yana özellikle Hıdırellez zamanlarında üretilen ve tüketilen tarihi ürünümüz de özellikleriyle dikkati çekiyor. Doğadaki bu güzelliği Alüyyül ala tatlısıyla tamamlıyoruz. İçerisinde birçok meyvenin bulunduğu bu tarihi ürünümüz, halsizlik, stres ve yorgunluğu alıp götürüyor. Atalarımız bunu tüketmiş ve denemiş." diye konuştu.

Geleneklere uygun olması açısından tatlıyı yapmak için Hıdırellez'in yaklaştığı günlerde yoğun mesai harcadığını belirten Meriç, şöyle devam etti:

"Biz de üretim için Hıdırellez'e yakın günleri bekleyerek geleneklerimize bağlılığımızı gösterdik. Bir maziyi bir de geleceği, ikisini bir araya topladığımız zaman mazide ecdadımız hep güzellikler yapmış, gelecek olan kuşaklar da güzelliğin peşinde devam etmiş. Kakava da Hıdırellez de ikisinin bir araya gelip coşmasıdır. O gün gelince her tarafta ateşler yakılarak, üzerinden atlanır. Nehrin kenarında sohbetler edilir, herkes hoşbeş ve büyük bir seda ile baharı böyle kutlar. Tatlı yenir, tatlı konuşulur. Baharın kutlanışında Edirne'mize gelecek misafirlerimize sesleniyorum; sakın Alüyyül ala yemeden Edirne'den gitmeyin."

Arif Meriç, tamamen doğal ürünler kullanılarak imal edilen tatlının yarım kilogramını 30 liradan sattıklarını bildirdi.

AA

Kaynak: Haber Kaynağı
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Sıcak hava balık fiyatlarını yükseltti25 Eylül 2017 Pazartesi 17:58
  • IKBY'deki tartışmalı referandum25 Eylül 2017 Pazartesi 17:58
  • Aydın'daki kavga25 Eylül 2017 Pazartesi 17:53
  • Aksaray'da uyuşturucu operasyonu25 Eylül 2017 Pazartesi 17:53
  • Muğla’da FETÖ/PDY çatı iddianamesi kabul edildi25 Eylül 2017 Pazartesi 17:53
  • Meteorolojiden sağanak uyarısı25 Eylül 2017 Pazartesi 17:48
  • Kars'ta bulunan 2 tank topu mermisi imha edildi25 Eylül 2017 Pazartesi 17:48
  • "PKK propagandası" yaptığı iddia edilen er tutuklandı25 Eylül 2017 Pazartesi 17:48
  • Elazığ'da uyuşturucu operasyonları25 Eylül 2017 Pazartesi 17:48
  • Anadolu Otoyolu'nda çalışma25 Eylül 2017 Pazartesi 17:43
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Memleket | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 0332 352 16 16 | Faks : 0332 352 11 66 | Haber Scripti: CM Bilişim