Salih Sedat Ersöz

Salih Sedat Ersöz

Hicret, Aşure ve Kerbelâ

Geçtiğimiz Pazar günü, Hicri takvime göre, 1 Muharrem 1438 idi ve yeni Hicri yıla girdiğimiz gün idi.

Yeni Hicri yıl ülkemize, İslâm âlemine ve tüm insanlığa hayırlar getirsin İnşallah.

İçinde bulunduğumuz bu günler, Efendimizin Mekke’nin zulüm düzeninden uzaklaşıp, Medine’de kurduğu Saadet devletine doğru adım atışının yıldönümüdür.

Allah Rasûlünün; Mekke’nin inkâr bataklığından ayrılarak, iman filizini yeşertmek için Medine’ye yaptığı kutsal yürüyüşün adı Hicret’tir.

Karanlıklardan aydınlığa, zulümden saadet ve mutluluğa, çilelerden huzur ve refaha atılan adımın adıdır Hicret…

Hicret; vahşet, küfür ve zulüm düzeninin yerle yeksan edildiği ve Asrı Saadet nizamının kurulduğu tarihi olayların başlangıcıdır.

Hicret; kötülüklerden iyiliklere, yanlışlıklardan doğruluğa, düşmanlıktan dostluğa ve kardeşliğe, inkârdan imana, Allah’a isyandan sadâkate, zulümden adalete, haksızlıktan Hak’ka yürüyüşün adıdır.

Hicret; Mekke’de 13 yıl süren ve ancak belli sayıda kişinin iman ettiği ferdi faaliyetten, Medine İslâm devletine yürüyüşün adıdır.

Ve Hicret; vefasızlık, ihanet, inkâr ve zulüm düzenini terk ederek, Ahde Vefa’ya yönelişin adıdır.

Hicret’in yıldönümü de, her türlü yanlıştan, zulümden, ihanetten, nifaktan  sıyrılarak doğruya, adalete, sadakate, birlik beraberliğe, kardeşliğe yönelişe vesile olsun İnşallah…

***   ***   ***

Önümüzdeki Salı günü, Muharrem Ay’ının 10. günü yani Aşure günüdür.

Muharrem Ay’ı kutsal sayılan aylar arasında, Aşure günü de kutsal sayılan günler arasındadır.

İnsanlık tarihi 10 Muharrem’de meydana gelen çok önemli olaylara şahit olmuştur.

Hadis-i Şerif’e dayandırıldığına göre; Hz. Nuh’un gemisinin Cudi dağına oturması, Hz. Musa ve kavminin denizin yarılarak Firavun’un zulmünden kurtulması ve Firavun’un denizde boğulması, Hz. Adem’in tövbesinin kabulü ve Hz. Yunus’un balığın karnından kurtulması gibi olaylar 10 Muharrem’de meydana gelmiştir.

10 Muharrem halk arasında aşure günü olarak bilinir ve o gün pişirilen aşure yakınlara, komşulara ikram edilir.

Aşure dağıtımı, halkımız arasında gelenek olarak yıllardır uygulanmakta ve yardımlaşmanın güzel bir örneği ortaya konmaktadır.

Muharrem’in 9-10 veya 10-11 veya 9-10-11 günlerinde oruç tutmak sünnettir, faziletlidir. Ayrıca, Aşure gününde çok selam vermek ve aile efradının nafakasını geniş tutmak gerektiği Hadis-i Şeriflerde belirtilmiştir.

Onun için o gün evimize her çeşit gıdadan alınması eve bereket getirir.

***   ***   *** 

Ayrıca, 10 Muharrem’de Kerbelâ’da, Efendimizin sevgili torunu Hz. Hüseyin ve yanında bulunanlar bir katliama maruz kalmışlardı.

Kerbelâ, İslâm tarihinin çok acı ve yüreğimizi dağlayan bir olayı olarak tarihe geçmiştir.

Hicretin 61. yılında 10 Muharrem günü, İmam Hüseyin’e yapılan acımasız saldırının tek nedeni zulmün ve kötülüğün sembolü Yezid’e biat etmemesidir.

O gün, Hz. Hüseyin ile birlikte çocuklara hatta bebeklere varıncaya kadar 72 kişi şehit edilmişti. Ehli beyt, adeta tümden imha edilmek istenmişti.

Kerbelâ hadisesi; vefasızlığın, verilen sözün yerine getirilmemesinin ve samimiyetsizliğin acı bir sonucu olarak tarihe geçmiştir.

Allah gerçek mü’minleri tüm Yezid’lerin, tüm Deccal’lerin şerrinden ve zulmünden korusun.

Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar