"Her önüne gelen araç alıp satamayacak"

"Her önüne gelen araç alıp satamayacak"

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Erkoç:- "İkinci el araç satışını düzenleyen yönetmelik taslağı sektörümüz için bir milat olacak"- "Her önüne gelen araç alıp satamayacak. Sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti sona erecek"- "Bu taslakla

ANKARA (AA) - MUSTAFA ÇALKAYA - Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el araç satışını düzenleyen yönetmelik taslağını desteklediklerini belirterek, "İkinci el araç satışını düzenleyen yönetmelik taslağı sektörümüz için bir milat olacak. Her önüne gelen araç alıp satamayacak" dedi.

Erkoç, Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı"na ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İkinci el araç satışını düzenleyen taslaktaki maddeler için yıllardır mücadele verdiklerini dile getiren Erkoç, "Çabalarımız artık meyvesini veriyor. İkinci el araç satışını düzenleyen yönetmelik taslağı sektörümüz için bir milat olacak" diye konuştu.

Tarafların görüşüne açılan söz konusu taslakla ikinci el araç ticareti yapacaklara "yetki belgesi" zorunluluğu getirildiğini aktaran Erkoç, bunun sektörde memnuniyetle karşılandığını bildirdi.

Taslağın hayata geçirilmesiyle birlikte ikinci el araç ticaretine standart geleceğine işaret eden Erkoç, "Her önüne gelen araç alıp satamayacak. Sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti sona erecek." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de ikinci el araç ticareti yapan 100 bin dolayındaki kişiden 65-70 bininin kayıt dışı olduğuna dikkati çeken Erkoç, şunları söyledi:

"Kayıt dışı nedeniyle devletimiz vergi kaybına uğruyor. Tüketici haklarını ihlal eden kaçak, apartman altı galeriler var. İnternet sitelerinde ya da ayaküstü, vekaletle satış yapan kişiler var. Kilometresi ile oynanmış, hasarlı araçları bilmeden alan vatandaşlarımız ciddi mağduriyetler yaşayabiliyor. Sektörümüzde çeşitli suistimaller ve güven problemi yaşanıyordu. Bu taslakla ikinci el araç alım satımında güven problemi ortadan kalkacak, mesleğin saygınlığı artacak."

- "Sektördeki problemler son bulacak"

Söz konusu düzenlemeler için hükümetle istişare içerisinde olduklarını anlatan Erkoç, "Hükümetimize ve destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Bu düzenleme ile sektördeki problemler son bulacak." şeklinde konuştu.

Erkoç, getirilen düzenlemelerin uygulanma aşamasında aktif rol almaya hazır olduklarını bildirerek, "İkinci el araç ticareti yapacakların sahip olmaları gereken yetki belgesi ve satış sertifikasının verilmesinde MASFED’in yetkilendirilmesi işi kolaylaştıracak, güvenceye alacaktır. Tüm yasal yükümlülüklerini yerine getirip bu işle iştigal edecek girişimcilerden ek olarak MASFED çatısı altındaki derneklere üyelik şartı da aranması yararlı olacaktır." dedi.

- Yönetmelik ne getiriyor?

Görüşe sunulan taslağa göre, ikinci el motorlu araç ticaretiyle uğraşan tacirler ve esnafın, vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için ayrı ayrı “yetki belgesi” alması gerekecek. İkinci el taşıt ticareti yapılan işletmelerde pazarlama ve satış personeli olarak çalışılabilmesi için “satış sertifikası” alınacak. Bu işle uğraşmayan vatandaşlar bir yılda üçten fazla ikinci el araç satışı yapamayacak. İkinci el taşıtın motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 6 ay süreyle veya 10 bin kilometreye kadar, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :