"Her öksürük astım değildir"

"Her öksürük astım değildir"

Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Karadağ:- "Çocuğun yaşam kalitesini bozmayan, günde 10-15'i geçmeyen öksürüklerin normal savunma refleksi olarak kabul edilebileceğini unutmamak gerekir. Öksürüklere hırıltılar eşlik etmiyorsa, özellikle de egzers

İSTANBUL (AA) - Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Karadağ, çocuğun yaşam kalitesini bozmayan, günde 10-15'i geçmeyen öksürüklerin normal savunma refleksi olarak kabul edilebileceğini belirterek, hırıltının eşlik etmediği ve egzersizle tetiklenmeyen öksürükte astım tanısının ön planda düşünülmemesi gerektiğini bildirdi.

Karadağ, yaptığı yazılı açıklamada, küresel ısınmayla mevsim kavramlarının da değiştiğini, bir yandan ortalama sıcaklıklar artarken bir yandan da hava koşullarında uçların yaşandığını, yaz ayında soğukların, kışın ise yakıcı güneşin ardından fırtına ve sellerin yavaş yavaş insan hayatına girdiğini belirtti.

Sağlık açısından bunun yansımasının da enfeksiyon zincirinin kırılamaması ve çocukların öksürükten kurtulamaması olduğunu vurgulayan Karadağ, şunları kaydetti:

"Kime sorarsanız, çocuğu çok sık öksürükle boğuşuyor veya öksürüğü hiç düzelmiyor. Eski yıllara göre bu çocuklara daha çok astım tedavisi verildiğini görüyoruz. Sadece öksürük tarzında astım, dikkat edilmesi gereken bir durum ancak her uzamış öksürük de astım değil. Egzersizle, gülünce veya ağlayınca tetiklenen öksürüklerin altında astım yatıyor olabilir. Özellikle gece uykunun ortasında çocukları uyandıran öksürükler de astım açısından uyarıcı olmalı. Ancak bu tarz özelliği olmayan, burun akıntısı ve hapşırıklara eşlik eden öksürükler genellikle enfeksiyon sonrası vücudun toparlanma sürecini yansıtmaktadır. Çocuğun yaşam kalitesini bozmayan, günde 10-15'i geçmeyen öksürüklerin normal savunma refleksi olarak kabul edilebileceğini unutmamak gerekir. Öksürüklere hırıltılar eşlik etmiyorsa, özellikle de egzersiz gibi faktörlerle tetiklenmiyorsa astım tanısı ön planda düşünülmemelidir. Enfeksiyon bulguları devam etmiyorsa bu hastalarda hiçbir ilaç verilmeksizin öksürüğün düzelebileceği akılda tutulmalıdır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :