Her halı "parmak izi" gibi tek üretiliyor

Her halı "parmak izi" gibi tek üretiliyor

Evlerini "kendilerine özel" halılarla süslemek isteyen tüketiciler, boyutundan desenine, şeklinden rengine kadar özel üretilen eşsiz halılara sahip olabiliyor

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Gaziantep'te bir firma, fabrikasyon üretimden sıkılan ve "halım bana özel olsun" diyen tüketiciler için boyutundan desenine, şeklinden rengine kadar tamamen kendilerine özgü halı üretiyor.

"Eşyalar, insanın öyküsünün ayak izi gibidir" görüşünün hakim olduğu günümüzde, insanlar fabrikasyon üretimden uzaklaşıp kendine özgü ürünlere sahip olmak istiyor. Bu kapsamda tüketiciler, hemen her evin vazgeçilmez eşyaları arasında yer alan halılarda da farklılık aramaya başladı.

Yıllık 350 milyon metrekare civarında halı üretiminin yapılması nedeniyle "Türkiye'nin halı merkezi" haline gelen Gaziantep, halıda farklılık isteyenlerin uğrak yeri haline geldi.

Boyutundan desenine, renginden şekline kadar hemen her aşaması tüketicinin talebine göre tasarlanan halılar, her geçen gün daha fazla kişinin ilgisini çekiyor. Müşterilerinden aldıkları talebe göre halı tasarlayan üreticiler, tüketiciden onay aldıktan sonra dokuma aşamasına geçiyor.  

Hemen her ilmeği titizlikle takip edilen halılar, özel makinalarda hayat buluyor. En ufak hataya bile izin verilmeyen özel bölmelerde tasarlanan ürünün her ilmeği titizlikle inceleniyor. 

Normal şartlarda günlük 500 ila bin metrekare arasında halı dokuyan makinalar, her aşaması kişinin isteğine göre tasarlanan halılardan günde en fazla 20 metrekare dokuyabiliyor. 

- Halılar artık "parmak izi" gibi

Gaziantep'te kişiye özel halı üreten firmanın sorumlusu Şeyda Elif Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayalde sınır tanımadıklarını söyledi.

Çalışmalarında, "halım mobilyaya uysun ya da mobilyam halıya uysun" dönemine son verdiklerini anlatan Güven, "Eskiden koridorlar için parça parça halılar alınırdı. Ya da halılar kesilir, evin şekline ayak uydurması beklenirdi. Şimdi ise koridorunuz nasıl olursa, halınız da ona göre tasarlanıyor" dedi.

"Siz hayal edin, biz halıya işleyelim" sloganıyla müşteriye ulaştıklarını dile getiren Güven, şöyle konuştu:

"Özel halıya sahip olmak isteyenlerin, istedikleri odanın fotoğrafını bizimle paylaşmaları yeterli. Sonrasında ortama ayak uyduran, özel tasarım yapılıyor. Kişiye özel olarak tasarlanan halılar için bazen perde, bazen kapı, bazen de mobilyadan esinleniyoruz. Müşteri tasarım ve renk onayını verdikten sonra üretime geçiyoruz. Bu halılara ilgi her geçen gün artıyor. Çünkü artık insanlar kendine özgü şeylere sahip olmak ve kendi kullandığı şeyin sadece kendine ait olduğunu hissetmek istiyor. Biz de bir nevi 'parmak izi' gibi bir daha benzeri yapılmayacak şekilde halı üretiyoruz."

Güven, müşteriden gelen talebe göre halı üretebildiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak:Haber Kaynağı