"Her Dem Banyo" projesi tanıtıldı

"Her Dem Banyo" projesi tanıtıldı

Projeyle hamam kültürünün araştırılması ve tanıtımı amaçlanıyor

İSTANBUL (AA) - Türk hamamlarının araştırılması ve tanıtımı için "Her Dem Banyo" projesi hayata geçirildi.

Türkolog ve araştırmacı yazar Ali Canip Olgunlu rehberliğinde gerçekleştirilecek projenin tanıtımı Ayasofya Hürrem Sultan Hamamında yapıldı.

Proje yürütücüsü Bocchi Kurucu Ortağı Şadi Burat, Türkiye'de dünya tarafından da kabul edilen müthiş bir hamam kültürünün olduğunu söyledi.

Türkler ve Osmanlı ile özdeşleşen hamam kültürünün yok olduğunu dile getiren Burat, bunda evlerdeki banyoların müthiş gelişimlerinin de etkili olduğunu aktardı.

Şadi Burat, sağlık açısından da hamamın çok önemli olduğuna vurgu yaparak, "Kan dolaşımını hızlandırıyor. Ölü derileri vücudunuzdan yok ediyor. Sıcak ve soğuğun etkisiyle vücudunuz dirileşiyor. Sağlık anlamında olumlu etkileri var." diye konuştu.

Hamamın Türklerin çok önemli kültürel servetlerinden biri olduğuna dikkati çeken Burat, "Osmanlı kültürü reddedilemeyecek bir miras bizler için. Bu mirası korumak, yaşatmak, yaygınlaştırmak ve herkesin bilmesini sağlamak hepimizin görevi." dedi.

Burat, proje kapsamında Anadolu'da bulunan 12 hamamı gezeceklerini ve buna Konya'daki Sahip Ata Hamamıyla başlayacaklarını açıkladı.

Çalışmanın belgesel haline getirileceğini belirten Burat, buna ilişkin fotoğraf sergisi düzenleneceğini, ayrıca kitap hazırlanacağını kaydetti.

Ali Canip Olgunlu ise Kars'ta Mazlum Ağa, Edirne'de Sokullu, Tarsus'ta Şahmeran, Burdur'da Sagalassos Roma ve Efes'te Skolastika hamamlarının proje kapsamında olduğunu söyledi.

Bu kapsamındaki ilk ziyaret 5 Aralık'ta yapılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :