Heniyye'nin Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilmesi

Heniyye'nin Hamas Siyasi Büro Başkanı seçilmesi

Filistinli yazar ve siyasi analist İbrahim:"Hamas'ın önündeki zorlukların başında terör suçlaması geliyor, bu nedenle yeni siyaset belgesiyle ulusal bir hareket olduğunu dünyaya duyurmak istiyor"- Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğ

GAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - Filistinli siyaset uzmanları, İsmail Heniyye'nin Siyasi Büro Başkanı seçilmesiyle yeni bir döneme giren Hamas'ın bazı ülkelerle ilişkilerini iyileştirmeye yöneleceğini öngörüyor.

Heniyye'nin Hamas'ın yeni lideri seçilmesini AA muhabirine değerlendiren Filistinli uzmanlar, hareketin bu süreçteki önceliğinin "yeni siyaset belgesini pazarlamak ve terör suçlamasını bertaraf etmek için çalışmak" olacağını belirtti.

Filistinli yazar ve siyasi analist Mustafa İbrahim, "Hamas'ın önündeki zorlukların başında terör suçlaması geliyor, bu nedenle yeni siyaset belgesiyle ulusal bir hareket olduğunu dünyaya duyurmak istiyor. Hatta bunun için, bazı ülkeler tarafından terör örgütü olarak görülen Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ile arasına mesafe koyuyor." dedi.

İbrahim, Heniyye'nin ayrıca İsrail işgalinin yanı sıra hükümetin Gazze Şeridi'ne yönelik tehditleri ve Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sonlandırarak uzlaşı sağlama konularını ele alması gerektiğini vurguladı.

Gazze'deki Ezher Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Muhaymer Ebu Sade ise yeni Hamas liderinin kişisel özelliklerine dikkati çekerek, "Ilımlı bir siyasi karaktere sahip olan Heniyye, kendini hem Gazze'de hem de dışarıda kabul ettiren karizmatik bir şahsiyet. Heniyye, Hamas ile Sünni eksenli ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlenmesi yönünde de çaba sarf edebilir." diye konuştu.

- "Filistin'de uzlaşı konusu da öncelikleri arasında olmalı"

Heniyye liderliğindeki dönemde Hamas'ın yeni siyaset belgesiyle öne çıkacağı görüşüne katılan Ebu Sade, şunları söyledi:

"Hamas'ın Siyasi Büro Başkanlığı görevinde Heniyye'nin yapacağı ilk iş, Arap ve İslam dünyasıyla uluslararası alanda yeni siyaset belgesini pazarlamak olacak. Bunun için Mısır ve diğer bazı Arap ülkeleriyle yakınlaşma çabaları görebiliriz. Gazze'deki Filistinli vatandaşların acılarını hafifletmek için bölünmeyi sonlandıracak uzlaşı konusunda harekete geçmek de Heniyye'nin öncelikleri arasında olmalı."

Ebu Sade, Hamas'ın sadece siyasi kanadını terör yakıştırmalarından bertaraf etmeye çalışacağının altını çizerek, "Hamas'ın, uluslararası alanda kendisinin terör listesine dahil edilmesine ilişkin tutumu değiştirmesi kolay değil. Hamas, tarihi boyunca terör hareketi olarak suçlanmadı. Ancak 2000 yılındaki ikinci intifada ve İsrailli bazı sivillere yönelik eylemlerin yapılmasının ardından bu tür suçlamalara maruz kaldı." dedi.

Siyasi analist Hamza Ebu Şeneb de Heniyye döneminde Hamas içinde bazı değişimler olabileceğini dile getirdi.

Hareketin Filistin uzlaşı çabaları kapsamında Fetih hareketine karşı daha fazla açılım yapabileceğini söyleyen Ebu Şeneb, dış politikada da Mısır ve İran ile ilişkilerini güçlendireceğine işaret ederek, "Bu iki ülkeyle ilişkileri güçlendirme, Hamas'ın önceliklerinden olacaktır." dedi.

Hamas'ın Türkiye ve Katar'la mevcut ilişkilerinin devam edeceği yorumunu yapan Ebu Şeneb, Suudi Arabistan ile ilişkilerinde ise şu aşamada bir gelişme beklemediğini sözlerine ekledi.

İsmail Heniyye, Hamas içinde dün yapılan seçim sonucunda Halid Meşal'in yerine hareketin yeni Siyasi Büro Başkanı olmuştu.

Meşal tarafından geçen hafta açıklanan yeni siyaset belgesinde Hamas'ın 4 Haziran 1967 sınırları içinde bir Filistin devletinin kurulmasını ilk defa kabul ettiği bildirilmişti.

Siyaset belgesinde Hamas kendisini "İslami Direniş Hareketi Hamas, hedefi Filistin'in kurtuluşu ve siyonist projeyle mücadele olan, çıkış noktaları, hedefleri ve araçları itibariyle İslam'ı referans alan Filistin İslami ulusal özgürlük ve direniş hareketidir." şeklinde tanımlarken, Meşal, bu yeni tanımla ilgili olarak, "Hamas fikri açıdan İhvan ekolünün bir parçasıdır ancak biz bağımsız bir Filistin örgütüyüz." açıklamasında bulunmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :