"Hem Mali hem de Türkiye kazanacak"

"Hem Mali hem de Türkiye kazanacak"

Türkiye Bursları öğrencisi Diallo: - "Türkiye'ye güveniyoruz. Çok dürüst bir devlet. O yüzden biliyorum ki hem Mali hem de Türkiye kazanacak"- Türkiye Bursları öğrencisi Keita: - "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirve dönem başkan

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) "Türkiye Bursları" ile öğrenim gören Malili gençler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın ülkelerine yapacağı ziyaretin karşılıklı yarar temelinde ikili ilişkilere çok şey katacağı görüşünü paylaşıyor.

Malili öğrenciler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülkelerine yapacağı ziyaretin ikili ilişkilere yansımalarını Türkiye Bursları Hamamönü Ofisi'nde AA muhabirine değerlendirdi.

Mardin Artuklu Üniversitesinde İktisat bölümünde eğitim gören Mahamane Sarmoye Diallo, "Türkiye'yi ilk önce 2002'deki Dünya Futbol Kupası'nda duydum. Türk milli takımını tutuyordum. Onlar yarı finale kadar geldiler. Türkiye'yi önce böyle duydum, sonra araştırma yaptım hakkında." dedi.

Türkiye'yi, İstanbul'u çok merak ettiği için burada okumaya karar verdiğini anlatan Diallo, "Bence İstanbul, Türkiye'nin kapısı. Yurt dışından geldiğimiz zaman ilk İstanbul'u görüyoruz. Mardin de tarihi ve çok eski bir şehir. Çok farklı kültürler var." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mali'ye yapacağı ziyaretin çok iyi bir karar olduğunu ifade eden Diallo, şöyle devam etti:

"İki ülkenin dostluğu, bugün başlamadı. Osmanlı İmparatorluğu ve Mali İmparatorluğu zamanında zaten ticaret yapılıyordu. Mali'de bulunmayan şeyler Osmanlı'ya, Osmanlı'da bulunmayan şeyler de Mali'ye gönderiliyordu. O zaman da kazan- kazan ilişkisi vardı. Türkiye devletine çok güveniyoruz. Çok dürüst bir devlet. O yüzden biliyorum ki hem Mali hem de Türkiye kazanacak."

- "Ziyareti sabırsızlıkla bekliyoruz"

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde İlahiyat Fakültesi'nde doktora yapan Mahamadou Keita, yüksek lisansını da 4 yıl önce geldiği Türkiye'de Akdeniz Üniversitesinde tamamladığını söyledi.

Keita, neden Türkiye'de yüksek öğrenim görmek istediğini, "Türkiye'de İslam eserleri çok fazla. Ben de özellikle eski el yazmaları üzerinde çalışıyorum. Mali'de de aynı şekilde el yazmaları var. El yazmaları İslam için çok önemli. Dünyada en önemli el yazmalarının, en çok bulunduğu yer olduğu için buradayım." diye anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mali'ye yapacağı ziyaretten mutluluk duyduğunu belirten Keita, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirve dönem başkanı olarak Filistin Kudüs için yaptıklarını bütün dünya gördü. Mali de halkın yüzde 95'inin Müslüman olduğu bir ülke. Ziyareti sabırsızlıkla bekliyoruz." dedi.

- "Mali'de yetişen pamuğu Türk firmalar işleyebilir"

Ankara Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü'nde Türkiye Bursları ile doktora yapan Alou Debele, aynı zamanda Ankara'daki Malili öğrencilerin temsilcisi olduğunu söyledi.

Türkiye'yi sevdiğini, insanlarını samimi bulduğunu kaydeden Debele, Türkiye Bursları'ndan 2014'te Burkino Faso'da yüksek lisans yaparken haberdar olduğunu ifade etti.

Debele, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mali ziyaretine ilişkin, "Beklentiler çok. Tarım ekonomisi okuyorum ve tarım alanında Türkiye ve Mali arasında iş birliği kurulmasına dair çok beklentim var. Mali'de tarım alanı, toprak çok. Türkiye'de de çok şey yetiştirildiğini gördüm. İki ülke tarım sektöründe çok iyi ilişkiler kurabilir." şeklinde konuştu.

Mali'de geniş tarım alanları bulunduğunu ancak tarımda teknoloji desteğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Debele, "İlişkiler iyi olduğunda hem Mali, hem de Türkiye fayda elde edebilir. Örneğin pamuk sektörü. Burada kıyafet yapan çok firma gördüm. Mali de Batı Afrika'da pamuk sektöründe önde. Ama maalesef tekstil fabrikaları yok. Pamuğun sadece yüzde 2'sini işliyoruz. 2017'de 7 bin ton pamuk yetiştirdik ama bunu satacağız, işlemeyeceğiz. Onun için Türkiye, Mali'ye bu alanlarda firma götürebilirse çok iyi olur." diye konuştu.

YTB'den edinilen bilgiye göre, 2012-2017 döneminde 138 Malili öğrenciye burs verildi.

Halihazırda Türkiye'de üniversite öğrenimine devam eden 265 Malili öğrencinin 87'si Türkiye Bursları'ndan yararlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :