"Helal turizmde sertifikasyon sistemi geliştirilmeli"

"Helal turizmde sertifikasyon sistemi geliştirilmeli"

SESRIC Genel Direktörü Kulaklıkaya:- "İslam ülkelerinin kendi aralarındaki turistik faaliyetleri geliştirmek için karşılıklı vize kolaylığı sağlama konusunda adım atmaları gerekir"- "Verilen turistik hizmetlerin standardının yükseltilmesi ve özellikle hel

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Direktörü Musa Kulaklıkaya, İslam ülkelerinde turizmin canlandırılması için öncelikle karşılıklı vize kolaylığı konusunda adım atılması gerektiğini belirterek "Verilen turistik hizmetlerin standardının yükseltilmesi ve özellikle helal turizm açısından iyi işleyen bir sertifikasyon sisteminin geliştirilmiş olması gerekiyor." dedi.

Kulaklıkaya, İslam ülkelerinin mevcut turizm potansiyelini ve turizmle ilgili genel durumunu AA muhabirine değerlendirdi.

SESRIC'in şubat ayında Bangladeş'te düzenlenen 10. İİT Turizm Bakanları Toplantısında, "İİT Ülkelerinde Uluslararası Turizm Raporu"nu ve "İİT Üyesi Ülkelerde İslami Turizmin Geliştirilmesi İçin Stratejik Yol Haritası"nı sunduğunu belirten Kulaklıkaya, İslam dünyasının içinden geçtiği türbülans, karşılaştığı iç karışıklıklar ve siyasi ve ekonomik krizlerin İslam ülkelerindeki turistik faaliyetleri de etkilediğini söyledi.

Son yıllarda İslam ülkelerindeki turist sayısında, turizm gelirlerinde ve kendi aralarındaki turist geliş gidişlerinde azalma görüldüğünü söyleyen Kulaklıkaya, "Toplantıda sunulan raporun ortaya koyduğu sonuçlara göre bu durumda, dünyadaki ekonomik krizinin genel etkisi de, İslam ülkelerinin karşılaştığı krizlerin ve birçok İslam ülkesinde yaşanan güvenlik sorunlarının etkisi de var." değerlendirmesinde bulundu.

Kulaklıkaya, "helal" veya "Müslüman dostu" olarak da bilinen, "İslami turizm pazarı"nın İİT ülkelerinde turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve gelişmesi için büyük bir potansiyel sunduğuna da dikkati çekti.

İslami turizm sektörünün piyasa büyüklüğünün 2021'de yıllık yüzde 8,3'lük büyüme kaydederek 243 milyar dolara yükseleceği yönündeki tahminleri hatırlatan Kulaklıkaya, İİT ülkelerinin, İslami turizm sektörünün ekonomik büyümesi için önemli bir potansiyel destekleyici olduğunu ve hafife alınmaması gerektiğini kaydetti.

İslam ülkelerinin turizm potansiyelinden yararlanmak için çözmesi gereken bazı temel sorunlar olduğunu belirten Kulaklıkaya, şöyle devam etti:

"Birincisi, İslam ülkelerinin karşılıklı vize kolaylığı konusunda adım atmaları gerekiyor. Eğer sizin ülkenize geliş gidişler sıkıntılıysa, insanlar vize almakta zorlanıyorsa turist akımında caydırıcı olur, kimse sizin ülkenize gelmek istemez. İkincisi, turistik altyapılarla ilgili eksikliklerin bir an önce giderilmesi, verilen turistik hizmetlerin standardının yükseltilmesi ve özellikle helal turizm açısından iyi işleyen bir sertifikasyon sisteminin geliştirilmiş olması gerekiyor."

- İİT Ülkelerinde Uluslararası Turizm Raporu ve Strateji Belgesi

Dünya çapındaki uluslararası turist sayısının Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü'ne göre 2016'da 1,2 milyara çıktığına, 1,2 trilyon dolara ulaşan uluslararası turizm gelirlerinin yıllık ortalama yüzde 2,6 oranında büyümeye karşılık geldiğine dikkati çeken rapora göre, İİT üyesi ülkeler arasındaki uluslararası turist sayısında ve toplam uluslararası turizm gelirlerinde 2014'ten bu yana düşüş yaşandı.

İİT üyesi ülkeleri arasındaki uluslararası turist sayısı 2014'te 179 milyon iken, 2015'te 173 milyona düştü. Uluslararası turizm gelirleri ise, 167 milyar dolardan 139 milyar dolara geriledi. Genel olarak İİT üyesi ülkelerinin, toplam uluslararası turist sayısındaki payı 2011'de yüzde 16,5 iken, 2015'te yüzde 14,9'a düştü, toplam uluslararası turizm gelirleri içindeki payı ise 2011'de yüzde 11,5 iken, 2015'te yüzde 10,1'e geriledi.

Rapor, ülkeler düzeyinde uluslararası turizm faaliyetlerinin hem gelen turist sayısı hem de turizm gelirleri açısından birkaç İİT üyesi ülkede yoğunlaştığına dikkati çekiyor.

Rapora göre, 2015 yılında toplam gelen uluslararası turist sayısı açısından en iyi performans gösteren üç İİT ülkesi Türkiye, Malezya ve Suudi Arabistan oldu. Aynı yıl en çok turist çeken üç ülke ise, Suudi Arabistan, Bahreyn ve Türkiye iken, turizmden en çok gelirde ilk üç sırada Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar yer aldı.

İİT ülkelerinde "İslami turizm"de yaşanan son gelişmelerin ve eğilimlerin analiz edildiği rapora göre, küresel İslami turizm pazarı 2015'te yüzde 4,9 büyüyerek 151 milyar dolara ulaştı.

Büyük büyüme potansiyeline sahip olmasına rağmen, İslami turizm alanında birçok İİT üyesi ülkenin yeterli performans gösteremediği vurgulanan raporda, bunun başlıca nedenleri küresel ölçekte kabul gören helal turizm standartların oluşturulamamış olması, sertifikasyon eksikliği, yüksek maliyetli sertifikasyon süreçleri ve kalifiye insan sermayesinin yetersizliği olarak sıralandı.

İslami turizmin İİT üyesi ülkelerde geliştirilmesi için yol haritası sunan "Strateji Belgesi"nde ise, İİT ülkelerinde turizm pazarlama politikalarının geliştirilmesi, turizm rekabet gücünün, turistik güzergahların ve ulaşım alternatiflerinin artırılması, vize konularında kolaylık sağlanması için atılacak adımlar yer aldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :