Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Özel Ümit Batıkent Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Ünal Tetik, Heimlich manevrasının hayati önemini vurguluyor ve doğru uygulama tekniklerini anlatıyor.

Eskişehir Özel Ümit Batıkent Hastanesi Acil Servis Uzmanı Dr. Ünal Tetik, son dönemlerde sıkça gündeme gelen ve hayat kurtaran Heimlich manevrası hakkında önemli bilgiler paylaştı. Heimlich manevrası, bilinci açık ancak solunum yolu tıkanıklığıyla karşı karşıya kalan kişilerde uygulanan ve saniyeler içinde hayati önem taşıyan bir müdahaledir.

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Dr. Tetik, manevranın yaş gruplarına göre farklılık gösterdiğini belirtti. Beş yaş ve üzeri kişilerde, kişinin arkasına geçilerek kolların karın etrafına dolanmasıyla başlayan manevra, göğüs kafesi ile göbek deliği arasına yatay yumruk yaparak baskı uygulanmasını içerir. Beş kez içeri ve yukarı doğru itme işlemiyle solunum yolunu açmaya çalışılır. Beş yaş altı çocuklarda ise aynı manevra çömelerek uygulanırken, bebeklerde farklı bir teknik kullanılır; bebek ters çevrilir ve sırtına hafif vuruşlarla müdahale edilir.

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Öksürme yeteneği olan kişilere öncelikle öksürmeye teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Tetik, solunum yolu tamamen tıkanırsa ve öksürme mümkün değilse Heimlich manevrasının derhal başlatılması gerektiğini ifade etti. Manevra yapılırken kişinin bilincinin açık olmasına dikkat edilmelidir ve müdahale nefes yolu tamamen açılana kadar sürdürülmelidir.

Heimlich manevrası nasıl yapılır?

Dr. Tetik ayrıca, Heimlich manevrasının halkın kolayca öğrenebileceği bir teknik olduğunu belirtti. İnternet üzerinden güvenilir kaynaklardan veya ilkyardım eğitimlerinden bu önemli müdahaleyi öğrenmenin mümkün olduğunu dile getirdi. Özellikle bazı kurumlarda ve fabrikalarda bu tür eğitimlerin verildiğini vurgulayan Dr. Tetik, toplumda bu konuda bilinçlendirme çalışmalarının önemine işaret etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.