"Hedefimiz Ar-Ge bütçesini maksimuma çıkarmak"

"Hedefimiz Ar-Ge bütçesini maksimuma çıkarmak"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çelik:- "Ar-Ge için ayrılan bütçeleri maksimum düzeye çıkarmak ve bunun yıllar içinde artışını gerçekleştirmek üzere bir hedefimiz var." - "Teknolojik ürünleri üretme kapasitemizin de artması lazım"- "Dünyanın e

İSTANBUL (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Ali Çelik, "Ar-Ge için ayrılan bütçeleri maksimum düzeye çıkarmak ve bunun yıllar içinde artışını gerçekleştirmek üzere bir hedefimiz var." dedi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin düzenlediği Girişimcilik ve Startup ekonomisi zirvesinde konuşan Çelik, Startup'ların hafife alınmamasını, bir anda yükselip büyüyebileceklerini söyledi.

Çelik, "Hükümet olarak 2023 hedefi var. Onun için biz dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak istiyoruz. Ar-Ge faaliyetlerini bir ülke için vazgeçilmez ve en önemli faaliyet olarak görüp Ar-Ge için ayrılan bütçeleri maksimum düzeye çıkarmak ve bunun yıllar içinde artışını gerçekleştirmek üzere bir hedefimiz var." şeklinde konuştu.

Çelik, 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomi arasında yer alındığında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içerisinde Ar-Ge'ye ayrılacak payın yüzde 3'ler düzeyinde olmasını hedeflediklerinin altını çizdi.

Mali bilançolar ortaya konulduğunda dünyadaki en zengin 20 firmanın 10 veya 11'inin teknoloji odaklı firmalar olduğunun görüldüğünü belirten Çelik, "Bakıyorsunuz 10 yıllık firma dünyanın en büyük firması olmuş." diye konuştu.

Çelik, dünyanın en büyük 6, 7 tane teknoloji firmasının sermaye değerinin 1,9 trilyon dolar olduğuna dikkati çekti.

Çelik, "Sermaye artık toprak değil, arazi değil. Sermaye akıl, bilgi ve teknoloji. 1980'li yıllarda üretim için para, arazi ve emek lazımdı. Firmaların değerlerinin ölçülmesinde en önemli değer bunlardı. Varlıkları yüzde 80 itibarıyla bunlardan oluşuyordu. Şimdi teknoloji firmalarının varlıklarının yüzde 80'i somut el ile tutulan şeyler değil. Patent, yazılım yüzde 20'si mal haline geldi." dedi.


- "Teknolojik ürünleri üretme kapasitemizin de artması lazım"


Doktora yapan kişinin yüzde 95 oranında Ar-Ge merkezlerinde vergi muafiyeti olduğunu belirten Çelik, "Kanuna göre, üniversitelerin temel bilimler mezunları Ar-Ge merkezlerinde istihdam edildiğinde asgari ücret tutarındaki maaşı 2 yıl bakanlık tarafından ödenir. Bu kanun şu anda uygulamada ve birçok uygulama var." ifadelerini kullandı.

Üniversite ve sanayi iş birliğinin gelişmesinde daha farklı, daha fazla etkileşimler olmasını istediklerini belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gün bir yenilik, her gün farklı bir teknoloji hayatımıza giriyor. Ve biz bütün icatlarla toplumsal refahı ayarlamak zorundayız. Özel sektör önemli. Kamu olarak özel sektörün yaptığı faaliyetlerin rekabetçisi olmayı arzulamayız. Özel sektörün desteklenmesi ve rekabetçi politika ile dünya pazarlarında olması lazım. Örnek verecek olursak, yanmaz bir kumaş diğer kumaşa göre pahalı. Teknolojik ürünlerimizin de fiyatlarının artması lazım. Teknolojik ürünleri üretme kapasitemizin de artması lazım. Türkiye'nin ürettiği yüksek teknolojik ürün miktarı artmalı. Bu net görünüyor. Fiyatı da artmalı daha teknolojik ürünleri ortaya koymalıyız. Aksi takdirde birisinin yaptığını biz de yapmaya kalkarsak sıradanlaşırız. Ama bir şey katıp bir fonksiyonunu iyileştirdiğimiz zaman o fonksiyon size daha fazla gelir getirecek katkıyı ortaya koyabilir."



AA

Kaynak:Haber Kaynağı