Hdp'nin İstanbul Mitingi

Hdp'nin İstanbul Mitingi

Eş Genel Başkan Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Parlamento renkli bir çiçek bahçesi olmalı. HDP'siz bir ülke, HDP'siz bir parlamento ancak tek renk kalır, gri olur gri, karamsar olur ama HDP'nin var olması demek parlamentoda güllerin açması demektir" dedi. 

Demirtaş, partisince Zeytinburnu'ndaki Kazlıçeşme Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, 8 Haziran'dan itibaren Türkiye'nin ve halkın zararına olacak hiçbir proje içinde olmayacaklarını söyledi. 

Genel seçimlerde barışın ve kardeşliğin pekişeceği bir ortamın olacağına inandıklarını aktaran Demirtaş, "Önemli bir dönemden, tarihi bir süreçten, tarihi bir kavşaktan geçiyor, kritik bir seçime hazırlanıyoruz. 7 Haziran sadece HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı seçim değildir. Toplumdaki biriktirdikleri kin, öfke, düşmanca duyguların yok edileceği Türkiye'de Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla, Çerkeziyle, Boşnağıyla, Romanıyla hep birlikte birbirimizden korkmadan, birbirimizi inkar etmeden, kendi ülkemizde barışı yaratacağımız seçimdir" diye konuştu.

"Türkiye, bütün renkleriyle Kazlıçeşme gibi olsun istiyoruz. 7 Haziran'da herkes kendi sesiyle, rengiyle, türküsüyle, halayıyla, horonuyla bütün Türkiye'de bayram, düğün olsun istiyoruz" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Öylesine çirkin bir politikayla, tekçi politikalarla kutuplaştırdılar ki birbirimize selam veremeyecek hale gelelim istediler ama bizler bu oyuna, bu tuzağa düşmedik. Biz varız, kimliklerimizle, inançlarımızla varız. Bunları yok etmeye çalışmak bir devlete, bir hükümete düşmez dedik. Biz bütün renkleri görünür kılacağız dedik. Önce devletten beklemek yerine birbirimize karşı saygıyla, demokratik kültür içerisinde, eşit yaklaşacağız dedik. Bu meydanda genciyle, yaşlısıyla her dinden, her kimlikten, her dilden insan var. Bu şekilde yaşamak hiç zor değilmiş. Nasıl bu meydanda bir araya gelebiliyorsak, birbirimize öfke duymadan, müdahale etmeden birbirimizden nefretle, kinle söz etmiyorsak, birbirimizin yaşam tarzına saygı duyuyorsak, 7 Haziran'dan sonra da çoğulcu bir demokrasi ilan edeceğiz."

- "Bizim öncelikle iç barışa, toplumsal barışa ihtiyacımız var"

Demirtaş, HDP'nin kirli oyunlar içerisinde hiçbir zaman olmadığını, partiyi ortak akıl ve ortak vicdanla yönettiklerini söyledi. 

Hiçbir zaman kutuplaşmanın ve ötekileştirmenin içerisinde olmayacaklarını vurgulayan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Ne yaparlarsa yapsınlar. Kin, öfke, kutuplaşma ve gerilim siyaseti deseler de biz bu duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz. İşte Yenikapı'da kardeşlerimiz toplanıyor. Yenikapı'da bir araya gelen halk bizim düşmanımız değil. 8 Haziran'da da dostumuzdur, kardeşimizdir, beraber yaşayacağız. Bunu unutmadan siyaset yapacağız ve buna layık bir yaşamı inşa edeceğiz. Bunu söyleyen parti var mı? Yok maalesef. HDP'ye gönül vermek bunların nazarında vatan haini olarak ilan ediliyor. Bizler HDP olarak şu anda ortaya koyduğumuz siyaseti başarıyla yürütmemiş olsaydık, bu seçim döneminde provokasyonların önüne geçmemiş olsaydık, sabırla, sağduyu ile hareket etmemiş olsaydık, Türkiye'de çok gerilimli, Allah korusun her gün kan dökülen bir seçim olacaktı. Bizim öncelikle iç barışa, toplumsal barışa ihtiyacımız var."

HDP'nin barajı aşacağını ifade eden Demirtaş, "İstanbul ayağa kalkmışsa 'Ben varım' demişse yıkılmıştır o baraj. Bütün arkadaşlarımızla, nitelikli büyük bir halk desteği ile ülkemizi yönetmeye talibiz. Parlamento renkli bir çiçek bahçesi olmalı. HDP'siz bir ülke, HDP'siz bir parlamento ancak tek renk kalır, gri olur gri, karamsar olur ama HDP'nin var olması demek parlamentoda güllerin açması demektir" ifadelerini kullandı.

- "HDP'yi kirli proje olarak suçluyorlar"

Sadece ezilenleri, Türkiye'nin bütün yurttaşlarını eşit yurttaşlık temelinde buluşturacaklarını belirten Demirtaş, şunları kaydetti:

"Başka kirli bezlerde bizim tarağımız olmaz. Kendilerine baksınlar. 2002 yılında iktidara gelmeden kimlerle pazarlık yaptılar, anlaştılar bunun hesabını bile veremeyenler HDP'yi kirli proje olarak suçluyorlar.  Bunlara verilecek en iyi ses onları dinlememektir. Kulağınızı HPD'ye açın. HDP'nin adayları, gönüllüleri ne söylüyorsa doğrudur. Onlara inanın. Bu halkı kandırmadan, aldatmadan bugün ne söylüyorsak 8 Haziran'da aynısı söyleyerek yolumuza devam edeceğiz."

İstanbul milletvekili olarak bu kez parlamentoya gireceğini söyleyen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu medeniyetler beşiği, kültürler mozaiği, kadim İstanbul'un vekilliğini de Allah bize nasip edecek. Siz bizimle birlikte olduktan sonra hepimiz İstanbul'u, tüm Türkiye'yi dönüştüreceğiz. Değişmeyen ve dönüşmeyen sadece Yaradan'dır. Değişim, dönüşüm olumlu yöneyse ondan korkmayın. HDP bütün Türkiye'yi değiştire değiştire ilerliyor. Bunların öfkeli dilinden kurtararak ilerliyor. İstanbul'u İstanbul yapan bütün renkler Kazlıçeşme'de buluştu. Var olsun İstanbul'un emekçileri, gülleri, çiçekleri. İstanbul tıpkı Türkiye gibi, küçük Türkiye burası. Türkiye'de ne varsa İstanbul'da var. Bizler yaşadığımız şehirleri, çevremizi, ekolojimizi koruyarak, sokakta, fabrikada, evde, okulda, deremize, çevremize, ormanımıza sahip çıkarak dönüşümümüzü sağlayacağız. Demokrasiyi dönüşümle sağlayacağız. Asla çevremize, doğamıza zarar vermeden, sağlıklı ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek istiyorsak, çılgın projesi olanlara değil akıllı olanlara destek verin. İstanbul hazırsa Türkiye hazırdır. Türkiye hazırsa biz HDP olarak değişime hazırız."

Demirtaş, İstanbul'da halkın en büyük sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğuna dikkati çekerek, iktidar olduklarında bunu yerinde dönüşüm şeklinde gerçekleştireceklerini belirtti. 

Seçimlere sadece bir hafta kaldığını hatırlatan Demirtaş, bu hafta boyunca HDPlileri seferberlik ruhuyla çalışmaya davet etti. 

- "Sandığı koruyacak güç biziz"

Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sizin tertemiz yüreğiniz Türkiye'yi değiştirecek. Saraylar zangır zangır titriyor. Kandilli Rasathanesi bile yanlış deprem alarmı verdi. Kazlıçeşme titretiyor. Kazlıçeşme inletiyor artık. İstanbul adaylarımız halkların çiçek bahçeleri gibi. Ezilenlerin ortak destekçisi gibi kardeşçe çalışıyorlar. Sizden isteğim, bütün adayların etrafında ayrım gözetmeksizin, kimliğine, sırasına bakmaksızın kenetlenin. Her oyu sandığa taşıyalım. Sonrasında sandığa sahip çıkalım. Mitingten sonra il ve ilçe teşkilatlarına başvuru yapın. Müşahit olun, gözlemci olun. Sandığı koruyacak güç biziz. Hırsızlara güven olmaz. Maalesef ki oyların çalınacağına dair korku, kaygı var. Bu bir utançtır. inşallah önümüzdeki dönem bu utanç da bitecek. Daha güçlü bir şekilde parlamentoda olursak elektronik sistemle internet  üzerinden oy kullanma sistemi getireceğiz. Artık hırsızlık, yolsuzluk kaygısı son bulacak. Bizler meclise, HDP olarak ülkemizde barışı, demokrasiyi kurmaya. Demokrasiyi kurmak için zorlu bir yolu yürüdük, direndik, düşmedik, boyun eğmedik. Amed zindanlarından, Gezi'den Kobani'ye ve işkence tezgahlarında boyun eğmedik, direndik bugünlere geldik. Direnerek bu ülkeyi yeniden inşa edeceğiz. Milyonluk mitingle artık barajlar yıkılmıştır. HDP'yi parlamentoya taşıyacağız."

- Mitingten notlar

Kazlıçeşme Meydanı'na çıkan yollarda yoğun bir trafik oluştu. Yürüyerek mitinge katılmak isteyenler, ellerinde parti bayraklarıyla slogan atarak alana girdi. Mitinge gelenler, polis tarafından alanın farklı yerlerine kurulan güvenlik noktalarında arandıktan sonra meydana alındı. Mitinge gelen kadınların yöresel kıyafetler giydiği görüldü. Mitinge giden yollarda seyyar satıcılar tarafından üzerinde Selahattin Demirtaş'ın fotoğraflarının bulunduğu atkılar ile tişörtler satıldı. 

Konuşmalar öncesi aralarında Aynur Doğan'ın da bulunduğu bazı sanatçılar Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledi. Mitinge katılanlar şarkılara eşlik ederek halay çekti. Mitingi yerli ve yabancı birçok basın kuruluşu izledi. Miting alanında parti flamalarının yanı sıra Türk bayrağı, çeşitli dernek, örgüt ve sendikalara ait flamaların açıldığı görüldü.  

Demirtaş'ın konuşması öncesi aralarında Garo Paylan ve Hüda Kaya'nın da yer aldığı HDP İstanbul milletvekili adayları, isimleri okunarak sahneye davet edildi. Bazı vekil adayları, mitinge gelenleri Türkçe, Kürtçe ve Ermenice selamlayarak kısa birer konuşma yaptı.

Selahattin Demirtaş'tan önce HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ve Gaziantep milletvekili adayı Celal Doğan mitinge katılanlara hitap etti.

Demirtaş, ikindi ezanı okunurken konuşmasına ara verdi. 

Polisin miting alanı çevresinde geniş güvenlik önlemi aldığı ve polis helikopterinin miting alanı üzerinde uçtuğu görüldü.

Kaynak:Haber Kaynağı