HDP'li kadın milletvekillerinden Arınç'a tepki

HDP'li kadın milletvekillerinden Arınç'a tepki

HDP Grup Başkanvekili Buldan: - "Ataerkilin koca çınarı Sayın Bülent Arınç, bugün bir kez daha Meclis'te kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. O ikazı kadınlara yapabiliyor ama erkeklere yapamıyor"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, "Ataerkilin koca çınarı Sayın Bülent Arınç, bugün bir kez daha Meclis'te kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. O ikazı kadınlara yapabiliyor ama erkeklere yapamıyor" dedi.    

Buldan, HDP'li kadın milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, Genel Kurul'da özel gündemli toplantıda, dört siyasi partinin bir araya gelerek ortak karar alması gerektiğini, ancak bunun gerçekleşmediğini ve komisyon kurulamadığını ifade etti. 

Dünyanın her yerinde savaş kararlarını erkeklerin aldığını, barışın savunucularının her zaman kadınlar olduğunu ifade eden Buldan, kadınlar olarak kendilerinin de bugün Genel Kurul'da barışın savunuculuğunu yaptıklarını söyledi.   

Arınç konuşma yaparken, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın ayağa kalkarak tepki gösterdiğini anlatan Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sayın Arınç hem partimiz hem de eş başkanlarımıza hakaret etti. Bu esnada Aydoğan tepki gösterince 'Sen bir kadın olarak sus' diye ikaz etti. Arınç'a şunu ifade etmek istiyoruz; Sayın Arınç bu cinsiyetçi yaklaşımı artık bir kenara bırakmak durumundadır. Arınç, başta HDP'li kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemeli. Ataerkilin koca çınarı Sayın Bülent Arınç, bugün bir kez daha Meclis'te kadınların konumunu hazmedemeyen bir görüntü vermiştir. O ikazı kadınlara yapabiliyor ama erkeklere yapamıyor. Arınç'ın sözlerini geri almasını istiyoruz, bu cinsiyetçi yaklaşımı kabul etmiyoruz, kendisini kınıyoruz, sözlerini kabul etmiyoruz." 

Birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Şafak Pavey'in tutumunu da doğru bulmadıklarını, bir kadın başkanvekilinin çok daha farklı tutum sergileyebileceğini belirten Buldan, ikaz ve önerilerini dikkate almadığını, oturumu kapatmadan Arınç'ın gitmesine izin verdiğini söyledi.

Meclis'e erkek milletvekillerinden daha fazla oy alarak geldiklerini ifade eden Buldan, "Biz buraya susmaya gelmedik, konuşmaya, siyaset yapmaya geldik. Siyaset alanını bizlere daraltmak isteyenlere söyleyecek cevaplarımız var. Arınç'ı, bundan sonra konuşmasına, kadınlara yaklaşımına dikkat etmeye, kadınlarla ilgili konuşurken, sataşırken, hakaret ederken bir değil bin kez düşünmeye davet ediyorum. AKP'nin aslında kadına yaklaşımı ortadadır. Tüm AKP'li erkek milletvekillerini kadın konusunda eğitime davet ediyoruz. İsterlerse Sayın Arınç da bu eğitime katılabilir, biz kendisine bir eğitim verebiliriz" diye konuştu.  

- "Kadınlar olarak erkek dili kullanmayacağız"

Nursel Aydoğan da Genel Kurul'daki tartışmayı ifade ederek, Arınç'a "Sayın Arınç" demeye devam edeceklerini ve kadınlar olarak erkek egemen dili kullanmayacaklarını söyledi.

Arınç'ı yeni tanımadıklarını ifade eden Aydoğan, "Kadının gülmesini, kıyafetini suç saydığını, "şu kıyafetle, bu kıyafetle sokağa çıkarsanız saldırıyı hak etmişsinizdir" şeklinde değerlendirmeler yaptığını ileri sürdü.

"Bu aslında bir zihniyetin dışavurumudur, AKP kadına bakışının, zihniyetinin dışa vurumudur. AKP muhafazakar toplum yaratmak istiyor. Böyle bir toplumda özgür kadına yer yok" diyen Aydoğan, Arınç'ı kınadığını, ifadelerinin şahsına ve HDP milletvekillerine değil tüm kadınlara yönelik olduğunu ve bütün kadınlardan özür dilemeye çağırdığını söyledi. 

AA

Kaynak:Haber Kaynağı