HDP'li Baluken'den Silikoz hastalarıyla ilgili kanun teklifi

HDP'li Baluken'den Silikoz hastalarıyla ilgili kanun teklifi

Baluken, silikoz hastalığına yakalanan vatandaşları, sosyal güvence altına almak, yapılacak yardımlardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemek için kanun değişikliği teklifi verdi

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, silikoz hastalığına yakalanan vatandaşları, sosyal güvence altına almak, yapılacak yardımlardan yararlanacak kişileri ve sağlanacak hakları belirlemek için kanun değişikliği teklifi verdi.

Baluken'in, TBMM Başkanlığına sunduğu kanun değişikliği teklifi, "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna" madde eklenmesini öngörüyor.

Teklif, silikozis hastalığına işten ayrıldıktan sonra yakalanan kişilerin de kanundan yararlanmasını, bu kişilerin ölmesi halinde hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmesine olanak sağlıyor.

Kanun teklifiyle silikozis hastalarına geçici iş göremezlik sürecinde günlük geçici işgöremezlik ödeneği verilmesi, sürekli iş göremezlik geliri bağlanması, ölen kişinin birinci dereceden yakını olan hak sahiplerine gelir bağlanması ve cenaze ödeneği verilmesini içeriyor.

Ölen silikozis hastasının yakınlarına da gelir bağlanması, yakınların sigorta kapsamına alınması teklif ediliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :