HDP'de dokunulmazlık tartışması devam ediyor

HDP'de dokunulmazlık tartışması devam ediyor

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen:- "MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılımı ile yarın kapalı grup toplantısıyla değerlendirme yapacağız"- "KCK davalarında milletvekilleri de var. Haziran ayında bu davalarda ilerleme kat edileceği söyleniyor, yani 1-2 ay

TBMM (AA) - ALPER ATALAY- HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, dokunulmazlık tartışmalarına ilişkin MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılımıyla değerlendirme toplantısı yapacaklarını belirterek, "KCK davalarında milletvekilleri de var. Haziran ayında bu davalarda ilerleme kat edileceği söyleniyor, yani 1-2 ay içinde fiili tutuklamalar hayata geçecektir" dedi.

Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin yasama sorumsuzluğu ve yasa dokunulmazlığının, anayasada yeniden düzenlenmesinden yana olduğuna işaret ederek, bunun bir suç işleme ayrıcalığı gibi algılanmasının toplumda siyasetin meşruiyetiyle ilgili de ciddi bir tartışmaya sebep olduğunu bildirdi. Bilgen, dokunulmazlık konusuna bir bütün olarak yaklaşılması gerektiğini, sadece milletvekillerini hedef haline getiren yaklaşımın siyaseti "şamar oğlanına" çevireceğini savundu.

- "Hükmün infazı ertelensin"

Parti olarak önerilerini yaptıklarını vurgulayan Bilgen, yasama sorumsuzluğu konusunun demokrasilerde 300-400 yıllık ciddi bir kazanım olduğunu, bunu heder etmenin başka krizleri beraber getireceğini ileri sürdü. Bilgen, "Bizim ısrarla vurgumuz şu: İfade özgürlüğü, kürsü dokunulmazlığı ile ilgili işler ayrı ele alınsın, yargılama sürecinde özel bir merci sorumlu olsun. Yargıtay olabilir. Hükmün infazı milletvekilliğinin bitişine kadar ertelensin ama bu diğer alanlarda suç işleme hakkını da kimseye vermesin." dedi.

Bilgen, yaşanan sürecin önemine vurgu yaparak, partiye özel düzenlemelerin doğru olmadığını, hukukun temel ilkelerinin gözetilmesi gerektiğini savundu.

Ayhan Bilgen, dokunulmazlık dosyalarının hızlı bir şekilde geçebilmesi için düzenleme yapılması halinde bu durumun Anayasa Mahkemesi ve AHİM'de yeni bir krize neden olacağını iddia ederek, şöyle devam etti:

"Buna sebebiyet vermeyecek bir uzlaşma geliştirilebilir. Bu bence halen mümkün. Aksi taktirde bir inatlaşma ve restleşmeyle siyasetin doğrudan doğruya kendisini işlevsizleştirecek ve toplumun diğer sorunlarını değil siyasetin kendisini tartışılır kılacak bir tablo ortaya çıkacak. Bu restleşme bir ortak akıl ve sağduyu ile aşılamazsa, bu olacak. En azından komisyonda farklı bir yaklaşım gelişsin, farklı bir çözüm konsepti içerisine girilsin."

"1-2 ay içerisinde fiili tutuklamalar hayata geçecektir"

Dokunulmazlık dosyalarının kaldırılmasının ardından DEP döneminde yaşananların tekrar edebileceğini belirten Bilgen, "Milletvekillerinin rutin uygulamayı yapmaması durumunda ne olacağının öngörülmesi gerekir. Milletvekilinin ifadeye gitmemesi durumunda zorla getirme kararı çıkarsa Meclis'te aynı tablo yaşanır." ifadesini kullandı.

Sürecin uzun zamana yayılmayacağına vurgu yapan Bilgen, "KCK davalarında milletvekilleri de var. Haziran ayında bu davalarda ilerleme katedileceği söyleniyor, yani 1-2 ay içinde fiili tutuklamalar hayata geçecektir." diye konuştu.

- Kapalı grup toplantısı yapılacak

Bilgen, dokunulmazlık teklifini anayasaya aykırı bir işlem olarak gördüklerini ve bunun doğuracağı sonuçları da kabul etmeyeceklerini bildirdi. Bilgen, parti olarak değerlendirmelerinin sürdüğünü bu kapsamda yarın yapılacak grup toplantısı öncesinde de MYK üyeleri ve milletvekillerinin katılımı ile kapalı bir toplantı yapacaklarını kaydetti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :