HDP Sözcüsü Bilgen:

HDP Sözcüsü Bilgen:

"Demokrasi kararların nasıl alınacağı ve paranın nereye nasıl harcanacağıyla şekillenir"- "Türkiye'nin dış politika sorunlarını, savunma harcamalarını arttırarak çözmeye çalışması büyük bir tehdit oluşturmaktadır"

TBMM (AA) - ALPER ATALAY- HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, demokrasinin, kararların nasıl alınacağı ve paranın nereye, nasıl harcanacağıyla şekillendiğini belirterek, "Türkiye'nin dış politika sorunlarını, savunma harcamalarını arttırarak çözmeye çalışması büyük bir tehdit oluşturmaktadır." dedi.

2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın, Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri salı günü Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın sunumuyla başlayacak.

Bilgen, bütçe görüşmelerine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bütçenin hazırlık sürecinin katılımcı olması gerektiğini söyledi.

Toplumsal kesimlerin bütçeyle ilgili beklentilerini, kaygılarını, parlamentonun daha etkin bir biçimde dikkate alması ve bu doğrultuda bir bütçenin hazırlanması gerektiğini belirten Bilgen, Türkiye'nin ciddi bir ekonomik riskle karşı karşıya bulunduğunu öne sürdü.

Bu durumun farkında olan ve gerçekçi hedefler belirleyen, ekonomik riskin bedelini daha yoksul kesimlere ve dar gelirli kesimlere ödetmeyen bir bütçenin hedeflenmesini isteyen Bilgen, bütçede, Türkiye'deki gelir dağılımı çarpıklığını azaltacak bir stratejinin ve bölgeler arası yatırım dengesizliğinin en aza indirmesi gerektiğini ifade etti.

Bilgen, borçlanma politikasının, en büyük risk alanlarından birini oluşturduğunu savunarak, "Bunu kabul etmek ve sadece bir teknik ekonomik konu olmadığını aynı zamanda toplumsal barıştan, dış politikaya kadar birçok alanı etkilediğini görmek gerek." dedi.

Bütçeyle ilgili görüşmelerin demokrasinin iki ayağından birini oluşturduğunu dile getiren Bilgen, şunları kaydetti:

"Özgürlükler ve insan hakları demokrasinin nasıl bir ayağını oluşturuyorsa diğer ayağını da kamu harcamalarının denetimi ve bütçede toplumsal yararın esas alınması oluşturur. Son yıllarda özellikle denetim mekanizmalarının işlevsizleşmiş olması kayıt dışı ekonomi ve yolsuzluk iddialarının da yaygınlaşmasına neden olmuştur.

Demokrasi kararların nasıl alınacağı ve paranın nereye nasıl harcanacağıyla şekillenir. Hem içeride çatışmanın yaygınlaşması hem de bölgede fiili bir savaş sürecinin yaşanması bütçenin görüşülme ortamını etkilediği gibi içeriği açısından da ciddi tartışmalara sebep olacaktır. Türkiye'nin dış politika sorunlarını, savunma harcamalarını arttırarak çözmeye çalışması büyük bir tehdit oluşturmaktadır."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :