HDP Muş Milletvekili Özkan hakim karşısına çıktı

HDP Muş Milletvekili Özkan hakim karşısına çıktı

Muş'ta "terör örgütüne yardım ettiği" gerekçesiyle yargılanıp 6 yıl hapse çarptırılan HDP Muş Milletvekili Özkan, istinaf mahkemesinde hakim karşısına çıktı- Duruşma, Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar verilerek sanığın savunmasını yapabilmesi ama

ERZURUM (AA) - Muş'ta "terör örgütüne yardım ettiği" gerekçesiyle yargılanıp 6 yıl hapse çarptırılan HDP Muş Milletvekili Burcu Çelik Özkan, istinaf mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesindeki duruşmada, tutuklu sanık Özkan'ın avukatları Mehmet Fehmi Güneş, Şerafettin Agli ve Mensur Işık hazır bulundu. HDP Van Milletvekili Lezgin Botan ile HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de duruşmayı izledi.

Milletvekili Özkan ise duruşmaya avukatı Bilal Kalkan ile tutuklu bulunduğu Kocaeli Kandıra 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı.

Savunması sorulan Özkan, hakkında istinaf yoluyla açılan davayı basından, duruşma tarihini de ailesinden öğrendiğini savunarak kendisine usulen tebligat yapılmadığını ileri sürdü.

İlk derece mahkemesinde belirttiği gibi savunmasını yüz yüze ilkesi bağlamında yapmak istediğini söyleyen Özkan, "Savunmamı kendimi daha iyi ifade edebileceğim ve deliller sunabileceğim mahkeme huzurunda yapmak istiyorum. SEGBİS ortamında kendimi rahat ifade edemiyorum." dedi.

Sanık avukatlarından Güneş ise müvekkilinin yargılanması için Meclis tarafından alınmış izin olmadığını öne sürdü.

Müvekkilinin 4 eyleme ilişkin suçlandığını hatırlatan Güneş, "İlk derece mahkemesi 4 eylemle ilgili olarak atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığı kanaatine vararak değerlendirme yapmıştır. Müvekkilimin hangi eylemlerle suçu işlediği dayanaksız ve karşılıksız kalmıştır. Suçun yasal unsurları gerçekleşmemiştir. Yargılama sonucunun beraat ile sonuçlanması kuvvetle muhtemeldir. Hakkında öncelikle tahliye kararı verilmesini talep ediyoruz." dedi.

Sanık avukatı Kalkan ise öncelikle davanın yasama dokunulmazlığı ve yasama sorumsuzluğu aşılarak devam ettiğini iddia ederek davanın tamamen hukuksuz görüldüğünü ileri sürdü.

Cumhuriyet savcısı da mütalaasında, sanık tarafından dile getirilen tebligat eksikliğinin giderilmesi amacıyla ilgili cezaevine yazı yazılmasını, sanığın savunmasını hazırlaması amacıyla kendisine süre verilmesini ve suçun katalog suçlardan olması yüzünden tutukluluğun devam etmesini talep etti.

- Milletvekilleri SEGBİS üzerinden sohbet etti

Mahkeme heyetinin ara karar için verdiği arada, salonda izleyici olan HDP milletvekilleri Botan ve İrmez ile Özkan, SEGBİS üzerinden sohbet etti.

İrmez'in "Oradaki arkadaşlar nasıl?" sorusu üzerine Özkan, "Hepsi iyiler. Ben dışarıdayken arkadaşları görmek için çok uğraştım olmadı, beni de onları görmek için buraya gönderdiler. Buradaki arkadaşlar iyi. Aslında grup toplantılarını burada yapabiliriz. Elimizden geldiğince moralimizi iyi yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Botan'ın "Haklıyız, iyi olacağız" ifadesine Özkan, "Mahkemede propaganda yapma" diyerek karşılık verdi.

- Ara karar

Mahkeme heyeti, aranın ardından Burcu Çelik Özkan'ın duruşma salonunda bizzat savunma yapma isteğini kabul ederek duruşmaya getirilmesine karar verdi.

Heyet ayrıca, suçun niteliği ve adı, ilk derece mahkemede hükmedilen ceza miktarı, cezanın ölçülü ve yerinde olmasından dolayı sanık Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Davanın geçmişi

Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Özkan'ın 8 Haziran 2015'te Muş Belediye Meydanı'nda partisince düzenlenen etkinlikte güvenlik korucularını kastederek, "Bu memleketten defolup gideceksiniz. Bize uzattığınız o keleşi, size çevirmesini çok iyi biliriz." şeklinde sözler sarf ettiği belirtilmişti.

Özkan'ın Malazgirt ilçesine bağlı Tatargazi köyü ile Korkut ilçesine bağlı Akyıldız köylerinde PKK'lı teröristler Berjin Demirkaya ile Özgür Akınel'in cenazesine katıldığı ve buradaki konuşmalarında terör örgütünün propagandasını yaptığı vurgulanan iddianamede, sanığın çeşitli suçlardan cezalandırılması istenmişti.

Davayı karara bağlayan Muş 1. Ağır Ceza Mahkemesi, Özkan'ı "Silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 6 yıl hapse mahkum etmiş, "terör örgütü propagandası yapmak", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" suçlarından beraatine karar vermişti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :