HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:

"AKP'nin demokratik anayasa gibi kaygısı yok, 'diktatörlük anayasasını nasıl oluşturabiliriz'in tartışmasını yürütüyorlar. Kenan Evren'in darbe anayasası aynı kalacak, darbe anayasasında 3-4 maddeyi değiştirip, Evren'in darbesinin üstüne Erdoğan'ın diktat

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "AKP'nin demokratik anayasa gibi kaygısı yok, 'diktatörlük anayasasını nasıl oluşturabiliriz'in tartışmasını yürütüyorlar. Kenan Evren'in darbe anayasası aynı kalacak, darbe anayasasında 3-4 maddeyi değiştirip, Evren'in darbesinin üstüne Erdoğan'ın diktatörlüğünü inşa edecekler." iddiasında bulundu.

Baluken, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin uzun süredir siyasi, bölgesel ve ekonomik kriz yaşadığını ileri sürerek, bu krizlerin 7 Haziran 2015 seçimlerinden sonra başladığını savundu.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Haziran seçimlerine darbe yaparak ülkeyi istikrarsızlığa sürüklediğini" iddia eden Baluken, "7 Haziran seçim sonuçlarına darbe yapan Erdoğan, Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine zorunlu olarak götürmüştü. Bunu yaparken de 'bana tek başıma iktidar kurma yetkisi verin ülkeye barış, istikrar, huzur, çözüm getireceğim' demişti. 1 Kasım'da Türkiye halkları şok psikolojisinin etkisiyle AKP'ye tek başına iktidar yetkisi verdi ama 15 Temmuz darbe girişimi yapıldı, 16 Temmuz'dan itibaren de Erdoğan'ın karşı darbesi gelişti." ifadesini kullandı.

Hükümetin gündeminde Türkiye'yi krizden kurtarmak değil, tam tersine krizi daha da derinleştirecek başkanlık sisteminin bulunduğunu savunan Baluken, "Başkanlık, diktatörlük gündemini Türkiye halklarına dayatmaya çalışıyorlar. Bunun kabul edilemez olduğunu vurgulamak istiyoruz. Ülke neredeyse batma noktasına geldi bunların derdi ülkenin bu noktadan çıkıp çıkmaması değil, Erdoğan'ın tek adam rejimini kurup kurmaması. Başımızdaki bütün felaketlerin sebebi Erdoğan'ın diktatörlük, başkanlık hevesidir." dedi.

Baluken, vatandaşın isteğinin yeni, demokratik bir anayasa olduğunu, başkanlık sisteminin vatandaşın gündeminde bulunmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"AKP'nin demokratik anayasa gibi kaygısı yok, 'diktatörlük anayasasını nasıl oluşturabiliriz'in tartışmasını yürütüyorlar. Kenan Evren'in darbe anayasası aynı kalacak, darbe anayasasında 3-4 maddeyi değiştirip, Evren'in darbesinin üstüne Erdoğan'ın diktatörlüğünü inşa edecekler. Darbe anayasasının enkazının üstünden bir diktatörlük inşa ederek bunu Türkiye halklarına dayatmaya çalışıyorlar.

Ne darbe anayasası ne diktatörlük anayasası. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu şey sivil, demokratik bir anayasadır. Hem MHP'nin hem CHP'nin pozisyonu da buna çanak tutuyor. Her iki parti de seçim dönemlerinde HDP'yi 'ver özerkliği al başkanlığı' pazarlığı yapmakla suçluyorlardı. Ama bugün ortaya çıktı ki hem Sayın Bahçeli hem Sayın Kılıçdaroğlu 'ver genel başkanlık koltuğunu al başkanlık koltuğunu' pazarlığını yapıyor."

-"Bahçeli Saray'ın prompterinden konuşuyor"

Baluken, MHP kurmaylarının 3 gündür açıklama yaparak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin söylediklerini toparlamaya çalıştığını savunarak, "Ancak tablo net, genel başkanlık taahhüdüne, Erdoğan'a diktatörlük koltuğunu vaadeden pozisyona Bahçeli ve MHP gelmiştir. Böyle değilse ikinci ihtimal prompteların karışmasıdır. Prompter üzerinden konuşan iki lider var, biri Erdoğan biri Bahçeli. İlginçtir sanki Bahçeli konuştuğunda Saray'ın prompterinden konuşuyor. Bir pazarlık, anlaşma yoksa MHP camiası prompter karışıklığı, kumpas var mı diye araştırsın." değerlendirmesinde bulundu.

CHP'de de benzer bir durum olduğunu, CHP kurmaylarının da durumu toparlamak için açıklama üzerine açıklama yaptığını ifade eden Baluken, "Bir faşizm rejimi Meclis'e geliyor. Eğer bir pazarlık yapmamışsanız, anlaşma yapmamışsanız çıkıp hemen tavrını net olarak ortaya koymalısın. Aksi takdirde Kılıçdaroğlu ve CHP, Hitler dönemindeki sosyal demokratların pozisyonuna düşecek. Hem CHP'nin hem MHP'nin mevcut pozisyonunu bir an önce gözden geçirmesi gerekiyor." diye konuştu.

-HDP, Adalet Bakanı Bozdağ hakkında gensoru verecek

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Türkiye'de fiili olarak rejim değişikliği zaten gerçekleşmiştir" dediğini ifade eden Baluken, fiili rejim değişikliklerinin ancak darbe dönemlerinde olacağını, Bozdağ'ın darbe tanımında bulunduğunu savundu.

Baluken, "Hukuk devletinin adalet mekanizması kendisine teslim edilmiş birisi Türkiye'de yasaların ve anayasanın devreden çıktığını, fiili bir rejim değişikliğini yaşandığını söylüyor. Minareyi diktatörlük hesabı olanlar çalmış, kılıfı Adalet Bakanı uyduruyor. Adalet Bakanı derhal istifa etmesi gerekir. Adalet Bakanı istifa etmezse Meclis yoluyla düşürülmesi için gensoruyu gündeme getireceğiz. Haftaya gensoruyu Meclis gündemine getireceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nun AK Partili başkanı ve bazı üyelerinin FETÖ mensubu olduğuna dair iddialar bulunduğunu" belirten Baluken, "Komisyonun bu başkanı, bileşeniyle hiçbir şeyi açığa çıkaracak bir çalışma yapamayacağı nettir. Hakikatleri Araştırma ve Yüzleşme Komisyonu kurulmalı, bütün darbeler araştırılmalı." dedi.

Baluken, kurulacak Hakikatleri Araştırma ve Yüzleşme Komisyonunun da terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ı da dinlemesi gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :