HDP Grup Başkanvekili Baluken:

HDP Grup Başkanvekili Baluken:

"CHP, Genelkurmayın da direktifleriyle dokunulmazlıklarla ilgili yüksek oranda 'evet' oyu vermiştir" - "Gezi direnişi Türkiye siyasi tarihi açısından önemli dönemeçlerden ve kırılmalardan birisidir"

TBMM (AA) - HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "CHP, Genelkurmayın da direktifleriyle dokunulmazlıklarla ilgili yüksek oranda 'evet' oyu vermiştir." dedi.

Baluken, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Gezi olaylarının yıl dönümü olduğunu belirterek, "Haklı ve meşru taleplerle" başlayan bir itiraz sürecine yaşanan müdahale ile insanların yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Olaylarda 5 binin üzerinde insanın yaralandığını ve 5 bine yakın insanın gözaltına alındığını, yargılama süreçlerinin halen devam ettiğini vurgulayan Baluken, "Gezi direnişi Türkiye siyasi tarihi açısından önemli dönemeçlerden ve kırılmalardan birisidir." diye konuştu.

Konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır ziyaretini de anımsatan Baluken, "Erdoğan ne zaman Diyarbakır'a gitse, mutlaka Kürt halkının dininden ve inancından bahsederek toplumsal kesimleri düşmanlaştırmaya çalışan bir politik söylem ortaya koyuyor." ifadesini kullandı.

Kaygı verici gelişmelerin yaşandığını ileri süren Baluken, "Dün akşam saatlerinde Roboski katliamının yapıldığı aynı yerde köylülerin üzerine havanla ateş açıldı. Bir Roboski köylüsü genç yaşamını yitirdi, 5 köylü yaralandı." dedi.

- Sorular

Gazetecilerin, "Demirtaş'ın dokunulmazlıklarla ilgili Kılıçdaroğlu'nun askerden brifing aldığı yönündeki açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu yanıtlayan Baluken, CHP'nin asker kökenli bir milletvekili aracılığıyla sağlanan bir ilişkiden bahsettiklerini belirtti.

"Genelkurmay karargahında belirlenen bir tavrın Kemal Kılıçdaroğlu şahsında CHP'ye kurumsal olarak dayatıldığını söylüyoruz." diyen Baluken, ilk günden itibaren bu iddiayı yüksek sesle dillendirdiklerini ve CHP'den yalanlama gelmediğini kaydetti.

Kendilerinin elindeki bilgilerin şüpheye yer bırakmayacak şekilde net olduğunu ve dokunulmazlıklara ilişkin oylama sonucunun da bunu gösterdiğini anlatan Baluken, "CHP, Genelkurmayın da direktifleriyle dokunulmazlıklarla ilgili yüksek oranda bir 'evet' oyu vermiştir. Sonrasında ortaya koyduğu tutumların tamamı da çelişkilidir." değerlendirmesinde bulundu.

Gazeteciler tarafından aracılık yaptığı iddia edilen milletvekilinin isminin sorulması üzerine Baluken, isim açıklamalarına gerek olmadığını bildirdi.

"Yüksek yargı organlarının başkanlarının açılışlara katılmasına ilişkin görüşünüz nedir?" sorusu üzerine de Baluken, yargının siyasallaştığını savundu.

Bir gazetecinin "Fetih Şöleni" kutlamalarına ilişkin sorusu na da Baluken, "Bu kadar yıkımın, ülkenin sorunlarla boğuştuğu bir ortamda tamamen sanal ve yaratılmak istenen bir gündemle, hiçbir masraftan kaçınılmayacak şekilde ortaya konulan bir mizansenle ifade edebiliriz." yanıtını verdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :