HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:

HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ:

"Çok zor günlerden geçiyoruz. Karanlığın en koyu olduğu günlerden"

İSTANBUL (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "Çok zor günlerden geçiyoruz. Karanlığın en koyu olduğu günlerden" dedi.

Yüksekdağ, Suruç'taki terör saldırısında hayatını kaybedenler için Kadıköy Yoğurtçu Parkı'nda verilen 40. gün yemeğine katıldı.

Burada konuşan Yüksekdağ, Türkiye'nin çok zor günlerden geçtiğini belirterek, "Çok zor günlerden geçiyoruz. Karanlığın en koyu olduğu günlerden. Savaşın, silah seslerinin, bomba seslerinin en fazla olduğu günlerden. Ama karanlığın en yoğun olduğu günler aynı zamanda en küçük bir ışığın bile en çok göründüğü ve o ışığın peşinden gidildiği günlerdir" dedi. 

Suruç'ta hayatını kaybeden 33 kişinin de bu karanlık günlerde peşinden gidilen ışıklar olduğunu ifade eden Yüksekdağ, hayatını kaybedenlerin gerçek kardeşliğin ne anlama geldiğini gösterdiğini söyledi.

Yüksekdağ, yaşamını yitiren 33 kişinin barış için yola çıktılarını belirterek, "Ellerinde sadece kitapları, fidanları ve oyuncakları vardı. Çocuklara bir parça ışık taşıyabilmek için silahlardan başka hiçbir sesin duyulmadığı Kobani topraklarında çocukların şen cıvıltılarının duyulması için, yükselmesi için yola çıktılar. Ama silahlardan, bombalardan başka ölmek ve öldürmekten başka hiçbir şeyin yaşanmadığı o karanlık coğrafyaya bu gençlerin ışığı çok geldi" diye konuştu.

Aradan 40 gün geçmesine rağmen acılarının geçmediğini ifade eden Yüksekdağ, bütün Türkiye'nin halen 33 canın acısıyla yandığını söyledi.

Yüksekdağ, Suruç'taki saldırının ardından hukuki sürecin kararlı bir şekilde işletilmesi tedbirlerinin alınmadığını savunarak, şunları söyledi:

"Dosyaya gizlilik kararı verdiler. Bu katliamın mağdurlarının, müştekilerinin bu davaya müdahale etmesinin önünü kestiler. Bütün Türkiye halklarını hedefleyen bir katliam davasına Türkiye halkı müdahale edemez hale getirildi. Avukatlara dahi uygulanan bir gizlilik kararı hala soruşturmanın üzerinde kara bir bulut gibi durmaya devam ediyor."

7 Haziran'da halkın çok tarihsel bir karar verdiği görüşünü ifade eden Yüksekdağ, "Halklarımızın eşitliği ve yeni demokratik bir hukuk çerçevesinde birlikte yaşayacağız kararı verdi" dedi. 

Yüksekdağ, bugün bölge halkının, Türkiye toplumundan, İstanbul'dan koparılmasına asla izin vermeyeceklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Kendi barışımızı artık halklar olarak biz yapacağız. Kendi demokratik yönetimimizi halklar olarak biz kuracağız, biz inşa edeceğiz. 1 Kasım'da bize bir seçim dayatıyorlar. Savaşın ortasında, katliamların ortasında. 1 Kasım günü onlar da, bütün dünya da çok iyi görecek ki, halkımızın demokratik iradesiyle onların siyasi tarihine noktayı koyacağız."

- Sezgin Tanrıkulu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Türkiye'nin çok karanlık günler yaşadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

 "Halkımız çok acılar yaşadı. Bu nedenle hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Savaşı isteyenlere karşı, karanlığı arzulayanlara karşı onları engelleyecek güçteyiz. Barış için, özgürlük için, adalet için birbirimizin sesine ses olmalıyız. Ben ve partim bu dayanışma ortamında her zaman olacaklar. Birlikte savaş isteyenlere karşı, barışı ve barış değerini yüceltmeye birlikte çalışalım." 

HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli ile Suruç'taki saldırıda yaralananların da katıldığı programda, konuşmaların ardından hayatını kaybedenlerin anısına katılımcılara yemek verildi.

Figen Yüksekdağ, daha sonra İçerenköy'deki Pir Sultan Abdal Derneği Cemevi'nde verilen 40. gün yemeğine katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı