HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş:

"Henüz grubumuzda bir başka adayı destekleme tartışması yürütülmedi. Milletvekillerimiz de zaten bu konuda bir grup kararı olmaksızın kendi iradeleriyle hareket ediyorlar. Bizim başka bir adayı destekleme gibi bir kararımız yok"

ANKARA (AA) - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Meclis Başkanlığı seçimine ilişkin "Henüz grubumuzda bir başka adayı destekleme tartışması yürütülmedi. Milletvekillerimiz de zaten bu konuda bir grup kararı olmaksızın kendi iradeleriyle hareket ediyorlar. Bizim başka bir adayı destekleme gibi bir kararımız yok" dedi.

Demirtaş, partisinin genel merkezine gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

"TBMM Başkanı seçimine" ilişkin bir soru üzerine, HDP'nin TBMM Başkan Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat'ın son tura kalması için temaslarını sürdürdüklerini belirten Demirtaş, Meclis Başkanlığı koltuğuna kendi adayları Fırat'ın oturmasını umut ettiklerini söyledi.

Demirtaş, "Bunun dışında henüz grubumuzda bir başka adayı destekleme tartışması yürütülmedi. Milletvekillerimiz de zaten bu konuda bir grup kararı olmaksızın, kendi iradeleriyle hareket ediyorlar. Bizim başka bir adayı destekleme gibi bir kararımız yok" değerlendirmesinde bulundu.

Milliyetçi Hareket Partisinin seçim akşamının ilk saatlerinden bu yana HDP karşıtlığı, HDP düşmanlığı politikası yürüttüğünü ifade eden Demirtaş, bunun MHP'nin AK Parti'ye sunduğu örtülü desteğin üstünü örtme çabasından kaynaklandığını ileri sürdü. Demirtaş, MHP'nin yaptığı her şeyin aslında AK Parti'nin önünü açma hamleleri olduğunu savundu.

Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dikkat ederseniz 'HDP karşıtlığı, HDP düşmanlığı' adı altında AKP'siz koalisyon seçeneklerini ortadan kaldırıyorlar. Meclis Başkanlığı seçiminde AKP'nin önünü açıyorlar. AKP politikalarının bir kez daha Türkiye'de hakim olması için Milliyetçi Hareket Partisi örtülü bir destek sunuyor. Fakat bunu 'aleni ve açık bir şekilde AKP için yapıyoruz' diyemedikleri için HDP'ye saldırarak düşmanlık, ötekileştirici dil kullanarak yapma gayreti içerisindeler. Söyledikleri her şeyin altında bir AKP sevdası yatıyor, bu çok iyi anlaşılıyor. Tabii takdir kendilerinin. Kendi siyasetlerini ya da siyasetsizliklerini biz belirleyecek değiliz. HDP bildiği, inandığı, arkasında durduğu ilkeler doğrultusunda dürüst siyasetini yapmaya devam edecek."

- "AKP'nin ve HDP'nin adayı son tura kaldığında tavırları ne olacak"

Demirtaş, "Bütün bu olanlara rağmen, bütün bu söylemlere, ağır ithamlara rağmen bizim duruşumuz şudur; ülkenin sorunlarının çözümü için, yurttaşların özgür geleceği için biz Milliyetçi Hareket Partisi ile ülkenin her sorununu aynı masada oturup konuşmaya hazırız. Bizim siyasetimiz budur" dedi.

Kendilerinin kimseyi düşmanlaştıran, yok sayan, itibarsızlaştıran, seçmen ve halkın iradesini hiçleştiren bir tutum içinde olmadıklarına ve olmayacaklarına işaret eden Demirtaş, "Ucuz bir politika bize yakışmaz. Halk bizi ülkenin sorunlarını çözelim diye parlamentoya gönderdi. Bunun için oy verdi. Biz bunun hakkını vermek istiyoruz. Biz parlamentoda bulunduğumuz her dakika barışı, kardeşliği, eşitliği, adaleti ve bu duyguları büyütecek politikayı halkımızın hizmetine sunmak istiyoruz. Öteki durum bizi ilgilendirmez. Ne yapacaklarına kendileri karar verirler" ifadesini kullandı.

Son tura AK Parti'nin ve CHP'nin adayı kaldığı takdirde HDP'nin nasıl bir tutum içinde olacağının sorulması üzerine ise Demirtaş, "Birkaç saat sonra belli olacak. Bunu belki diğer partilere sormak daha iyi olur. AKP'nin ve HDP'nin adayı son tura kaldığında tavırları ne olacak merak ediyorum. AKP'nin politikalarına ağır eleştiriler yapmış diğer muhalefet partileri ne yapacaklar, doğrusu onların tutumunu merak ediyoruz. Biz tutumumuzu açıkladık. Koltuğun bu dönemde AKP'de olmaması lazım diyoruz. Bu kadar netiz bu konuda. Diğer partiler de bunu söyleyebiliyor mu yoksa AKP'nin koltuk değneği olmaya devam edecekler mi? İzleyeceğiz hep birlikte, birkaç saat sonra netleşmiş olacak" diye konuştu. 

Bir gazetecinin "AKP'nin adayını istemiyorsanız CHP'nin adayını desteklersiniz" gibi bir varsayım olduğunu belirtmesi üzerine Demirtaş "İstemiyorsanız Dengir Bey'i desteklersiniz" ifadesini kullandı. 

Fırat'ın desteklenerek parlamentoda iyi bir değişikliğe imza atılabileceğini ifade eden Demirtaş, "Bakacağız hep birlikte göreceğiz" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı